Светът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Край на «епохата на Запада», начало на «ерата на Азия»

(Дез)информация/Анализи

Пандемията от коронавируса бележи упадъка на «епохата на Запада» и началото на «века на Азия», пише Себастиан Фалети в Le Figaro.

„Такова дългоочакваното и неумолимо излитане на Азиатско-Тихоокеанския регион и неговото неизбежно последствие — относителният упадък на Запада, дочака своя 11 септември, за да разтърси умовете“, пише LeFigaro.

Авторът отбелязва, че мнозина през последните години са казвали, че „21 век ще бъде векът на Азия“, но не са вярвали на това твърде много, тъй като западните сили оставали в авангарда. Западът снизходително наблюдавал „азиатските мравки“, които работят ден и нощ и строят магистрали на бъдещето и градове-утопии.

Но след като вирусът пристигнал в европейските домове, политическата система на западните страни била претоварена и дезориентирана от мащаба на вълната, както и от системните недостатъци на здравната система в страните от Западна Европа и САЩ, пише авторът.

17 хиляди французи вече са жертва на коронавируса срещу 229 души в 50-милионната Корея или шестима души в Тайван, пише Фалети.

Авторът отбелязва, че в Азия са си взели поука от опита си по време на избухването на атипичната пневмония,  затова там са взели мълниеносни мерки за защита на своето население. В Китай радикалните карантинни мерки значително помогнали за ограничаване на разпространението на вируса в провинция Хубей.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Вирусът не щади западните демокрации, които обичаха да поучават останалия свят, като се хвалеха с превъзходството на своя политически модел, но изгубиха възможности за икономически маневри“, пише авторът.

Той отбелязва, че развиващата се Азия е преподала на Европа„стряскащ урок по политическа ефективност“.

„В Пекин, Сеул или Сингапур темповете на ръста се превърнаха в лост, за да се върне Азия в челните места в световната история и да заличи унижението на колониалната ера“, пише авторът на статията.

Той нарича жесток удар на историята факта, че пандемията се е разпространила от „глобалната фабрика“. Фалети отбелязва: «Западът сляпо предаде ключовете за индустриалното си бъдеще” на диктаторския режим, но вече е късно да се обвинява Китай за всички грехове, когато самият Запад сложи край на основните си ценности като свободата и демокрацията, за да намали разходите на богатите в ущърб на трудещите се граждани.

Коментар на АА

Препечатването на тази статия от Фигаро в руски хибриден сайт напълно се вписва в съветската традиция да се използват критични материали в западната преса като потвърждение за упадъка и краха на Запада. В предишния, съветски вариант се предвещаваше тържество на Съветския съюз. Доколкото Русия, особено в контекста, на кризата около коронавируса се намира в етап на имплозия, тоест е несъстоятелна като „процъфтяваща“ антитеза на разпадащия се Запад, то и заместващия пропаганден рефрен е „Западът отстъпва влияние на Азия“.

В Азия – като модел се обединяват абсолютно несъвместими примери като Китай – автокрация, и Южна Корея и Сингапур като демокрации. Подвеждането им под общ знаменател маскира фактите за тоталния провал на „казармения“ китайски модел, след като излизат нови данни за скрити и неотчетени смъртни случаи, статистика, която се ревизира с 50 процента нагоре /що се отнася до Ухан/.  И никой не знае дали това са окончателните данни?!

При горните факти да се изтъква изобщо че моделът на реакция на Китай е пример, включително в контекста на забавените и тотално неадекватни реакции на китайското ръководство, което е отговорно за пропускане на изключително ценен период, в които опасността е могла да бъде ограничение, а светът предупреден,  е интелектуално насилие.

* https://bgr.news-front.info/2020/04/21/kraj-na-epohata-na-zapada-nachalo-na-erata-na-aziya/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *