Светът

Tsargrad.tv: „Перестройката пропадна“: След 30 години Горбачов намери виновните

(Дез)информация/Анализи

В интервю за РИА Новости Михаил Горбачов сподели мнението си за перестройката и нейните резултати. Горбачов смята, че за това са виновни членове на Държавния комитет за извънредно положение. Той също така хвърли вината върху онези, които, възползвайки се от августовския пуч през 1991 г., „унищожиха СССР“.

Горбачов каза, че е нямал „схема на трансформация“. В същото време той и неговият екип са имали пълна яснота затова къде трябва да отидат. Първият президент на СССР смята, че перестройката в течение на няколко години е „променила състоянието на обществото“, хората са се „раздвижили“ и са престанали да се страхуват. В същото време Горбачов призна, че е имало грешки по време на реформата.

„Това, какво успяхме и какво не успяхме, е голяма тема. Но, накратко, успяхме, за няколко години да променим  качеството на обществото, промените и реформите ни позволиха да стигнем до момента, в който връщането към миналото стана невъзможно. Но перестройката беше трудна , имахме грешки, трябва да се признае “, каза Михаил Горбачов.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Да припомним, по-рано телевизионният водещ Владимир Соловьов се изказа изключително негативно за резултатите от работата на Горбачов. Телевизионният водещ припомни, че Горбачов е ръководил огромна империя. Зад негоса стояли истински политически камъни, които издигнаха страната и я поставиха в категорията на първите държави по света. А Горбачов докара плеяда бездарници, които освен всичко друго вярват също, че са дали на хората нещо.

„Вие ни отнехте родината, предадохте ни!“ – възкликна Соловиев.

Един от гостите на програмата се опита да спори с водещия, като каза, че Горбачов е „дал възможност да говорят свободно“. В отговор Соловьов изброи това, което президентът на СССР  е“дал“ в действителност: бандиткси войни и невъзможност да си нахраниш децата.

Коментар на АА

Неприязънта на Владимир Путин към Горбачов е известна, както и оценката че разпадът на Съветския съюз е най-голямата катастрофа на 20 век.

Абсолютен факт е, че не Горбачов „унищожи“ СССР, а нескопосаният преврат през август 1991 година, който окуражи отделните републики да използват „прозореца от възможности“ и да излязат, както и Борис Елцин, който пък избра Путин. Но тъй като е неудобно да критикуваш президента, който те е избрал, за това стрелите на пропутинските медии се насочват обичайно към първия президент на СССР.

Друг е въпросът, че обективната логика на развитие на събитията, водеше към разпад на СССР и рано или късно това щеше да се случи.

Реакциите на един от главните пропагандатори на режима Владимир Соловьов, не са изненада. Още повече в контекста на преживяваните в момент изключителни трудности в Русия, за които винаги има дежурен виновник в лицето на Михаил Горбачов. Да не говорим, че свободата на словото и демократичните права изобщо не са приоритет в ценностната скала на Путиновата гвардия.

* https://tsargrad.tv/news/perestrojka-sorvalas-spustja-30-let-gorbachjov-nashjol-vinovnyh_249940

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *