АкцентБългария

Rbc.ru: България е уведомила Русия за oтлагането на търга за изграждане на АЕЦ поради вируса

(Дез)информация/Анализи

„Росатом” е получил известие от българските власти за отлагането на избора на инвеститор в изграждането на атомната електроцентрала в Белене поради пандемията, съобщиха от пресслужбата на руската компания пред РБК. От 13 март в страната е обявено извънредно положение.

„Конкретните времеви рамки до голяма степен зависят от възможността за личен достъп на участниците до така наречената информационна зала за изучаване на техническата документация на проекта, въз основа на която ще се формират предложенията на участниците“, обясни представителят на Росатом.

Съобщението за процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ беше публикувано на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Процедурата е трябвало да приключи година по-късно – на 22 май 2020 г. Максималната цена на строителството на два блока е 10 милиарда евро, срокът за изпълнение на проекта е десет години.България планира да възобнови изграждането на два блока на АЕЦ по руския проект. Започнаха  строителство още през 2006 г., но работата бе спряна три години по-късно. След като София се отказа от проекта за АЕЦ, през март 2012 г. „Росатом” заведе дело за 1 милиард евро за доставеното оборудване и осъди за около 600 милиона евро. През май 2018 г. България реши да възобнови строителството на Белене и през 2019 г. беше обявен нов търг.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Представителят на „Росатом” увери, че търгът „е в ход, комуникацията по редица въпроси се осъществява онлайн“. „Въпреки забавянето, причинено от обективни причини, проявяваме голям интерес към проекта за АЕЦ„ Белене “и гледаме на него с оптимизъм“, добави той. RBC изпрати запитване до Министерството на енергетиката на България.

Фактът, че срокът за избор на стратегически инвеститор за проекта ще бъде удължен, беше докладван по-рано от министъра на енергетиката на Болагрия Теменужка Петкова. Според нея търгът е бил на етапа на обвързващите предложения, които трябвало да бъдат изпратени до края на април.Към „Росатом”, в списъка са включени още четири компании: China National Atomic Corporation, Korea Hydro and Atomic Energy Corporation, Franco-German Framatome и American General Electric. Но последните два от тях претендираха само за доставка на оборудване за атомни електроцентрали.

Коментар на АА

В коментара на РБК, както и реакцията на руските власти се набляга на думата „отлагане“.  Липсата на срок на отлагането говори по-скоро за временно прекратяване на процедурата, което със сигурност ще наложи осмисляне и отчитане на последиците от кризата с коронавируса върху проекта.

А това не е нито лесен, нито еднозначен процес.

* https://www.rbc.ru/business/24/04/2020/5ea2ff549a7947c6cfca715d

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *