АкцентСветът

Middleeastmonitor.com: Израел съобщава: Путин подбуди медийната кампания в Русия срещу Сирия на Асад

(Дез)информация/Анализи

Израелските медии цитират местни източници, че безпрецедентната руска медийна кампания срещу президента на сирийския режим Башар Ал Асад показва, че Кремъл се е отегчил и се е обърнал срещу него.

Израелският канал 12 съобщи вчера, че руската полуофициална медийна кампания срещу Ал Асад не може да бъде стартирана без инструкции от президента Владимир Путин, най-добрият спасител на режима.

Каналът отбеляза, че поне десет руски статии, критикуващи корупцията и неефективността на Ал Асад, са публикувани едновременно, което не би било направено без разрешението на Кремъл.

Израелския канал 13 добави, че статиите срещу Ал Асад са послание, затова че Москва изчерпва своето търпение към Ал Асад и неговата некомпетентна администрация.

Двата израелски канала цитират уебсайт за руски новини, който казва, че „докато сирийският народ се дави в бедност, Башар Ал Асад тайно е придобил картина на стойност 30 милиона долара като подарък за съпругата си Асма Ал Асад, която се възстановява от рак на гърдата.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Други руски медии описват Ал Асад като „слаб президент, който не е в състояние да се изправи срещу корупцията и е загубил доверието на финансовите и бизнес среди в Сирия“.

Според анкета, проведена от руски институт, само 32 на сто от сирийците биха гласували за Ал Асад, ако се проведат избори следващата година.

Редица руски коментатори предложиха да се замени Ал Асад с президент, който е по-способен да управлява страната, предлагайки полковник Сухаил Ал Хасан, който преди това е получил престижен медал от Москва, или Ахмад Джарба, бивш опозиционен лидер, който е определян като най-добрият кандидат, приет от президента на САЩ Доналд Тръмп и от Путин.

Коментар на АА

Израелските медии рядко излизат с подобни материали, но е факт  че от известно време върви полуофициална медийна кампания срещу Ал Асад в някои руски медии.  Тя, обаче, на този етап, трудно се долавя в централните руски медии.

Разбира се, по традиция в Кремъл няма единно мнение по това какво да се прави със Сирия, защото кризата в страната изключва на практика поддържането на военната операция там. Опитите да се прехвърли издръжката на режима на Асад са оказват неуспешни. Иран отдавна не е опция, самият изпитва непреодолими затруднения.  Страните от залива, както и всички други страни, които разчитаха на нефтените и газови приходи за да финансират задграничните на Москва също не са част от решението..

На всичко от горе, Кремъл разтегли допълнителни ресурсите си като се ангажира на страната на генерал Хафтар в Либия, където е ясно че не може да има военно решение, поне не скорошно.

Всичко изложено по-горе предполага силно завишена склонност в Москва за намиране на някакво решение в Сирия, включително чрез отслабване на позициите на Асад, за да не може той да определя изхода на преговорите за следвоенно урегулиране и възстановяването на Сирия.

*https://www.middleeastmonitor.com/20200427-israel-reports-putin-instigated-russia-media-campaign-against-syrias-assad/?fbclid=IwAR2MuXPMFe13tcvyz8UwPc1EJ6_iGAxsJPnMKAWDEzz3VkjfqKBMHLL_pys

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *