Светът

IES ENERGY BRIEF: Вече е късно за съкращения на OPEC+, за да спаси физическия петролен пазар

By ALEX LONGLEY AND ANDY HOFFMAN on 4/16/2020

Лондон – (Bloomberg) – Физическият пазар на петрол, на който всеки ден се търгуват милиони барели реални товари, се нуждаеше преди месеци от историческите съкращения на ОПЕК+ за глобалния добив на суров претрол.

В началото на апирил  страните-добиващи петрол обещаха да ограничат добива с безпрецедентни 10% от глобалното предлагане. Въпреки че има скептицизъм, съкращенията ще се окажат достатъчно големи – търсенето се понижи далеч повече – но един по-належащ въпрос е: на реалният пазар, този, който подкрепя цените без отстъпки, има огромно свърхпредлагане и ограниченията на добива няма дори да започнат до май. Преди това се добива на воля, така че ограниченията няма да повлияят с месеци, наистина, на физическите доставки.

Изобилстват признаци на слабост. Ключовите суапове на суров петрол в Северно море се търгуват с над 6 долара за барел под о обявената фючърсна цена на Brent от около 28 долара – най-голямата отстъпка за почти десетилетие. Критично важният бенчмарк Dated Brent /отнася се до физически товари на суров нефт от Северно море, на които са определени конкретни дати на доставка/, който формира цената на милиони барели суров петрол, беше оценен от S&P Global Platts на $ 20.65миналата седмица. В същото време реперът за американските доставки е най-слаб от 2009 г. насам, тъй като пазарът се опитва да ускори доставките към съхранение на склад.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„В краткосрочен план пазарът остава много пренаситен с недобре насочен петрол“, заяви Torbjorn Tornqvist, съосновател и главен изпълнителен директор на Gunvor Group Ltd., топ търговец на петрол.

Най-близките фючърси за WTI – м. май – се понижи до отстъпка от 7,29 долара за барел спрямо юни миналата седмица, най-дълбоката отстъпка от 2009 г. насам и това е сигурен знак за незабавно свръх предлагане. Изключените сортове като добития от полетата в Bakken все още струват под от 10 долара за барел а рафинериите са натъпкани с гориво, което не могат да продават.

Въпреки това има място за облекчаване на ситуацията. Кеш пазарът в САЩ в Персийския залив предвижда, че цените ще се възстановят донякъде, след като през май Саудитска Арабия започне да повишава официалните продажни цени на суровината си за купувачи в Америка. Диференциалите за цените на суровия петрол с ниско съдържание на сяра в САЩ за първи път реагираха, с клас Mars Blend  с премии към петролни фючърси за първи път от две седмици.

Тази слабост е особено остра при суровините, от които се произвеждат много нафта и реактивно гориво –покриващи части от пазара, засегнат най-значимо от глобалната криза. Каспийският суров петрол транспортиран по Caspian Pipeline Consortium /CPC/ се търгува с отстъпка над $ 9 за барел към показателя Dated Brent, въз основа на суап сделки за този пазар. В Близкия изток петролът от Murban  има същата съдба поради високото си съдържание на нафта, пише в неотдавнашен доклад на Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Няма признак, че някоя добиваща компания ще затвори крановете преди май, което означава милиони барели ненужна суровина, навлизаща всеки ден на пазара.Новият договор /за ограничаване на добива – б.р./ действа от месец май, заяви принц Abdulaziz bin Salman, министърът на петрола на Саудитска Арабия по време на конферентен разговор миналата седмица във връзка с споразумението OPEC+, като добави, че целият април вече е продаден.

Износът на суров петрол на Саудитска Арабия през първите две седмици на април е около 9,3 милиона барела на ден, сочат данните от проследяването на танкерите, събрани от Bloomberg. Това се сравнява с 6,8 милиона барела на ден през същия период на март.

„Каквото и да се случва през април, това вече се случва“, казва Саад Рахим, главен икономист в търговския гигант Trafigura Group. „Барелите се движат, стартовите съкращения се случват. Това е пикът на унищожаване на търсенето. Ще бъде твърде късно, за да спрете огромното количество барели да влязат в склад. Това означава ли, че проблемите ще се пренесат отвъд хоризонта. “

Ударът върху потреблението осакатява рафинериите в световен мащаб. Total SA – с една от най-големите петролни рафинерии в Европа – заяви миналата седмица, че може да не успее да задържи своите заводи още един месец, докато по-малките инсталации от Италия до САЩ вече са затворени.

Подобна е картината в Западна Африка, където около 20 милиона пълни барела от април, остават непродадени, според търговците. Ограниченията на OPEC+ ще допринесат малко за облекчаване на тази глупост в краткосрочен план, заявиха търговците, активни на този пазар.

Това подчертава преситеността на доставките в така наречения регион на Атлантическия басейн, включващ Северозападна Европа, Средиземно море и Западна Африка.

„Атлантическият басейн  ще потъне, заради свърхпредлагането“, каза Кит Хейнс, анализатор в Energy Aspects. „Всичко ще зависи от това колко бързо се възстановява търсенето.“

* https://www.worldoil.com/news/2020/4/15/it-s-already-too-late-for-opecplus-cuts-to-save-the-physical-oil-market

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *