Светът

IES ENERGY BRIEF: Саудитска Арабия предложи на Европа и Азия три месеца да не плащат за петрола

25.04.2020, finanz.ru

Саудитска Арабия продължава да увеличава дъмпинга на петролните пазари на Европа и Азия, притискайки руските доставчици.

В допълнение към рекордните отстъпки, достигащи $10-11 от цената за Brent, държавната петролна компания на кралството предлага на клиентите безпрецедентно отсрочване на плащания.

Според Reuters, позовавайки се на източници от индустрията, азиатските и европейските рафинерии са получили предложение от саудитците да забавят плащането на доставките за 90 дни.

Разсрочените плащания ще бъдат обработени чрез саудитските банки. Saudi Aramco  „моли да променим съществуващото споразумение, като включим менителница, която по принцип ще ни даде възможност да платим  през банката в рамките на 90 дни“, заяви пред Ройтерс представител на азиатска компания за преработка на петрол.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Въпреки сделката на OPEC+ за рекордно намаляване добива на петрол и почти безусловната капитулация на Русия, която се съгласи да премахне два пъти повече петрол от пазара, отколкото Саудитска Арабия, Рияд не бърза да прекрати „ценовата война“.

В началото на седмицата Saudi Aramco публикува ценоразпис за цените на доставките за май, като запазва отстъпките при доставките за Северозападна Европа и ги увеличава за Средиземноморието и Азия.

На ключовия за саудитите азиатски пазар, сортът Arab Super Light ще намалее с 5,5 долара и за първи път в историята ще се продава с отстъпка от 3,65 долара към цената на бенчмарка man/Дубай.

Сортът Arab Extra Light  ще поевтинее с 4.3 долара, Arab Light с 4.2 долара, а тежките сортове Arab Medium и Arab Heavy Medium и Arab Heavy ще поевтинеят съответно с 3.35 и 2.95 долара.

Цените за страните от Южна Европа ще спаднат рязко. Отстъпката за Arab Extra Light Arab Extra Light ще се удвои – от 5,8 до 10,3 долара спрямо цената на Brent.

Обръщаме внимание, че не става въпрос за фючърсни цени, които се задържат около 30 долара, а за спот цените, които фиксира маркера Dated Brent. Миналата седмица средната му цена беше 22,88 долара. Така свръхлекият саудитски петрол ще може да се предлага по средиземноморието с цена 10,58 долара за барел.

Отстъпките за Arab Light ще се увеличат от 8,6 на 10,3 долара за барел (което също дава цена от 10,58 долара за барел), за тежките класове – до 11,4 долара.

За Северозападна Европа ще остане в сила отстъпка от 10,25 долара над Dated Brent за доставки на сорта Arab Light, което дава действителна цена от 10,63 долара. Цената на свръх лекия арабски петрол Arab Extra Light Arab Extra Light Arab Extra Light ще спадне с 80 цента – до минус $ 8,9 спрямо Brent.

Единственият пазар, на който Saudi Aramco се съгласи да прекрати ценовата война, беше американският. За САЩ саудитският петрол ще поскъпне в целия диапазон от сортове – с 2,5-4,2 долара за барел.

* https://www.finanz.ru/novosti/birzhevyye-tovary/saudovskaya-araviya-predlozhila-evrope-i-azii-tri-mesyaca-ne-platit-za-neft-1029093707

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *