АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Германия окончателно се отказа от проекта Северен поток 2

01.05.2020, finanz.ru

Проектът Северен поток-2, който струва 10 милиарда евро и е блокиран от американските санкции, получи нов и, изглежда, последен удар от германските власти, които с „контролен изстрел“ лишиха газопровода от последната си надежда за изплащане.

Медията  Handelsblatt съобщи, на 1 май 2020 Федералната агенция за мрежи на Германия/регулаторен орган реши да откаже на компанията Nord Stream2 AG да извеждането на проекта от изискванията на актуализираната Газова директива на ЕС.

Германският регулатор на енергийния пазар реши, че проекът Nord Stream-2 трябва да отговаря на европейските стандарти за конкуренция: доставчикът на газ (Газпром) не може едновременно  и да притежава тръбата.

На практика това означава, че дори ако газопроводът бъде завършен до края на 2020 г., половината от неговия капацитет – 27,5 милиарда кубически метра годишно от 55 милиарда – руският газов монополист ще трябва да го отдаде на независими доставчици.

Газпром не е в състояние да изпълни изискванията: само полетаи находищата на компанията  са свързани към Северен поток-2″, а освен това нито една руска компания няма право да изнася газ по тръбопровод. С други думи, тръбата ще остане наполовина празна.

Проектът е изграден с отчитане на „вратичка“ в европейското законодателство: първоначално изискванията на Газовата директива не важат за офшорни тръбопроводи. През 2017 г. Европейската комисия предложи да се разшири тази норма, но Германия блокира приемането на измененията за повече от година. Ситуацията се промени драстично след намесата на Франция, която обяви „стратегическите проблеми“, които  проектът Северен поток 2 ще добави към напрегнатите отношения на Русия с ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




През април 2019 г. Европейският парламент с огромно мнозинство от гласовете (465 „за“, 95 „против“, 68 гласа „въздържал се“) одобри изменения в законодателството и разшири Газовата директива до офшорни тръбопроводи, идващи от трети страни.

На 10 януари 2020 г. компанията Nord Stream AG подаде заявление за освобождаване на проекта от изискванията на Директивата за природния газ. Компанията се позова на факта, че проектът трябва да бъде завършен през май 2019 г. – тоест до момента, в който измененията влизат в сила. Предлага се под „завършване“ да се разбира краят на инвестицията, а не физическото завършване на строителството.

Но Федералната агенция за мрежи на Германия, както отбеляза Handelsblatt, отхвърли този аргумент.

„В светлината на непълното изпълнение на строителството, Северен поток-2 не изпълнява условията на Федералния закон за енергетиката на Федерална република Германия за освобождаване от правилата“, заяви регулаторът и добави, че „не може да се говори за икономически функционално разбиране (терминът завършване на проект – ред.)“.

Очаква се компанията Nord Stream 2 AG да внесе протест във Върховния поземлен съд в Дюселдорф, който вероятно ще пренасочи жалбата до Европейския съд. Шансовете за успешно изпитване са малки: служители в Брюксел многократно заявяват необходимостта от диверсификация на доставките на газ и намаляване на зависимостта от Русия.

Надеждите за ротация на персонала не се сбъднаха. Новият председател на ЕК, бивш министър на отбраната на Германия  г-жа Урсула фон дер Лийен, подкрепи позицията на своя предшественик, полякът Доналд Туск.

Проектът Северен поток 2 носи „заплаха от прекомерна зависимост от руски енергоносители“, каза тя през юли, като подчерта, че диалогът с Русия трябва да бъде „от позиция на сила“, защото „Кремъл не прощава слабостта“.

Припомняме, че строителството на Северен поток-2  беше спряно в края на декември 2019 г. след въвеждането на американските санкции. В този момент оставаше да се положат по дъното на Балтийско море по-малко от 200 км тръби. След разговорите с канцлера Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин заяви на 11 януари, че проектът ще бъде завършен и ще заработи не по-късно от първото тримесечие на 2021 година.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *