АкцентБългария

Rg.ru: В България беше осъдено предложението на кмета Павлов за премахване на паметника на съветските войници

(Дез)информация/Анализи

Началникът на администрацията на столичния квартал „Лозенец“ Константин Павлов предложи да се премести в музей паметник на съветските войници, издигнат на мястото на братска могила, в който са погребани 154 войници и офицери от съветската армия, загинали в българските болници по време на Великата отечествена война. Павлов предлага да бъдат погребани останките им на гробището.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Българската общественост остро се противопостави на подобна инициатива.  В обръщението на Координационния съвет „България-Русия“, адресирано до президента на България Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, шефа на парламента Цвета Караянчева и кмета София Йорданка Фандъкова,се каза по-специално, че: „В навечерието на 75-годишнината от Победата над нацизма, ние сме станали свидетели на поредната провокация, поредния опит да се замени безспорната историческа истина.Скандално и неприемливо е предложението на кмета на столичния квартал Лозенец да бъде премахнат паметникът на съветските войници, загинали по време на Великата отечествена война. Това предложение не е просто несъстоятелно и неграмотно, то противоречи на Женевската конвенция и поредица от резолюции на Общото събрание на ООН, които забраняват и определят като подигравка и оскверняване всяко посегателство върху паметниците и гробовете на загиналите във войната срещу нацизма “.

Коментар на АА

За пръв път се появя цифрата от 154 войници и офицери, които били загинали. В материала никъде няма доказателства, за това какви хора са погребани и защото под този паметник. Както посочихме, те имат право само на достойно погребение, не на костници паметници в центъра на града.

* https://rg.ru/2020/05/10/v-bolgarii-osudili-predlozhenie-mera-pavlova-ubrat-pamiatnik-sovetskim-voinam.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Rg.ru: В България беше осъдено предложението на кмета Павлов за премахване на паметника на съветските войници

  • Spot on with this write-up, I truly feel
    this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *