Регионът

Vz.ru: Властите на Босна и Херцеговина не позволиха пристигането на руски военни лекари

(Дез)информация/Анализи

В края на април БиХ поиска дезинфекция в Университетската клинична болница в Мостар.

„Контингентът от военномедицински специалисти на руското Министерство на отбраната с необходимото оборудване беше готов да пристигне в Мостар в началото на май. За съжаление, изпълнението на тези планове беше възпрепятствано или от нежелание, или от несъгласуваност на действията на администрацията на Босна и Херцеговина: необходимите военни разрешения не бяха издадени на руските военни лекари “, се казва в съобщението на уебсайта на външното министерство.

Външното министерство отбеляза, че се надява, че в борбата с коронавируса всички страни ще се ръководят от мотивите за спасяване на човешки животи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Не можем да постигнем тази цел без обединяването на общите ресурси. Няма място за безскрупулни геополитически игри. Русия многократно демонстрира своята готовност за съвместни усилия, остава ангажирана с тази принципна позиция пред все още опасната инфекциозна заплаха “, добави министерството.

Припомняме, че министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радончич не даде разрешение на руските военни специалисти да влязат в страната, където преди това бяха поканени от властите на държавата да дезинфекцират град Мостар. След което член на Президиума на БиХ от сърбите обвини босненските политици в русофобия.

Коментар на АА

„Драмата“ с руската военна помощ в Мостар е преекспонирана. Русия оказа през Сърбия съдействие на Република Сръпска, която е част от Федерацията Босна и Херцеговина.

В случая идеята е била да се направи „пробив“ и в другите части на Федерацията, но очевидно не се е отдало и е задействана идеологическата щампа – русофобия. Големият проблем на приемащите руската военна помощ е дискредитацията на мисията и в Италия, защото се оказа че тя не се предоставя от цивилни структури, а от военно-химически войски, към които има командировани офицери на ГРУ.

И от гледна точка на руските стратегически планове тези помощи се разглеждат просто като учение на руските специални части на територията на страни от НАТО или от невралгични райони.

https://vz.ru/news/2020/5/15/1039698.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *