АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Турският орган по конкуренция налага безпрецедентни административни глоби в петролната промишленост

May 12 2020, lexology.com

На 12 март 2020 г. с решение №. 20-14 / 192-98, Turkish Competition Board /Бордът за конкуренция на Турция („Бордът“) наложи рекордните 1,5 милиарда турски лири /приблизително 220 милиона долара/ административни глоби за четири петролни компании в Турция; а именно BP Petrolleri A.Ş. (BP), OPET Petrolcülük A.Ş. (OPET), Petrol Ofisi A.Ş. (PO) и Shell & Turcas Petrol A.Ş. (Shell).

С решението приключи разследване, което продължаваше от август 2018 г., което имаше за цел да установи дали въпросните компании са нарушили член 4 от Закон № 4054 за защита на конкуренцията („Закон за конкуренцията“), който забранява антиконкурентните споразумения. Като такъв, Бордът единодушно прие, че BP, OPET, PO и Shell са нарушили Закона за конкуренцията чрез косвено определяне цените на петрола на дребно, прилагани от техните търговци. И затова, Бордът наложи административни глоби до 1% за всяка компания, изчислено въз основа на съответния им годишен оборот за 2018 г. в Турция. От друга страна, Бордът установи, че Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş., която също беше разследвана като част от разследването, не нарушава Закона за конкуренцията.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Турският петролен сектор: силно регулирани условия за работа

Неотдавнашното решение на Борда за глобите следва да бъде разгледано в светлината на секторно разследване, проведено от Turkish Competition Authority /Орган по конкуренция („Орган“) през 2008 г. Докладът за секторното проучване идентифицира сериозни проблеми на конкуренцията, произтичащи от олигополния характер на турският пазар на петрол /Олигополът е пазарна форма, при която пазарът или индустрията е доминиран от малка група големи продавачи. Олигополите могат да бъдат резултат от различни форми на тайни споразумения, които намаляват конкуренцията и водят до по-високи цени за потребителите/. Всъщност докладът установява, че турският петролен сектор е доминиран от петима основни играчи с висок пазарен дял и се характеризира с мащабни вертикални отношения, което прави пазара уязвим за тайни споразумения. Във връзка с това, докладът посочва, че повечето дилъри са склонни да прилагат препоръчителните максимални цени, осигурени от петролните компании, независимо от всяка антиконкурентна практика или договореност между тях. Докладът подчертава и факта, че индустрията е силно регулирана от регулаторния орган на енергийния пазар и че маржовете на печалба са много тесни. Въпреки това, десет години след разследването на сектора, неотдавнашното решение на Борда разкри, че независимо от особеностите на петролния сектор, петролните компании не могат да избегнат контрола над правилата за конкуренция.

Практиките за поддържане на цените при препродажба („RPM“) извън Турция

Подходът на Борда към твърденията за оборотите в петролния сектор съответства на отношението на водещите органи за конкуренция в световен мащаб. Всъщност, решението на Борда се основава на сходен фактически произход като Spanish Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia/ Национална комисия за пазари и конкуренция („CNMC“), която наложи обща глоба в размер на 7,9 милиона евро на REPSOL, CEPSA и BP през 2009 г., за косвено определяне на цени на дребно, начислени от техните бензиностанции, които  независимо се експлоатират. CNMC прие, че практиките на разследваните предприятия елиминират възможността на търговеца на дребно да определя цените, или да е стимулиран да прилага отстъпки и да се конкурира по цена, а препоръчителните цени на практика са се превърнали във фиксирани цени. CNMC установи също така, че подобни практики на RPM също възпрепятстват конкуренцията между бензиностанциите на различни петролни компании, тъй като максималните и препоръчителни цени, издадени от REPSOL, CEPSA и BP, са еднакви. Като такива, въпросните практики за RPM доведоха и до хоризонтално фиксиране на цените, което премахва конкуренцията между изследваните петролни компании.

Тъй като мотивираното решение на Съвета все още не е публикувано, към момента не могат да бъдат определени точните основания за констатиране на нарушение.

https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=2d6ad173-224c-410b-b721-31eb208ca06b

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Турският орган по конкуренция налага безпрецедентни административни глоби в петролната промишленост

  • Howdy, There’s no doubt that your site could be
    having internet browser compatibility problems. When I take a
    look at your web site in Safari, it looks fine
    however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.

    I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent website!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *