АкцентРегионът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Черна гора на крачка от гражданска война на религиозна почва

(Дез)информация/Анализи

Черногорското правителство предизвика църковен разкол в страната, последствията от който може да се окажат значително по-мащабни.

Протестите в Черна гора не стихват. Причината за това остава скандалният закон „За свободата на вероизповеданията“. Под демократичното му име се крие легитимността на местните схизматици от Черногорската православна църква, ръководена от „митрополита“ Мирас Дедеич.

Законът предвижда задължителна национализация на значителна част от имуществото на Черногорско-приморската митрополия на Сръбската православна църква, към която принадлежи огромната част от православните вярващи в тази страна.

Имуществото, собственост на църквата от 1 декември 1918 г., се планира да бъде реквизирано в полза на схизматиците.

Става въпрос за църкви, манастири, по-специално за Цетинския манастир, където векове наред са живели черногорски владетели и митрополити, манастира Острог, в който се съхраняват мощите на почитания св. Василий Острогски.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Експертната общност признава, че скандалният закон води до сериозни нарушения на правата на каноничната православна църква в Черна гора.

Наблюдателите правят паралели между балканската страна и Украйна, където властите също налагат на обществото изкуствено създадена религиозна формация.

И в двете ситуации, инициаторите на разцеплението използват един и същ противоречив предлог: независима държава трябва да има своя автокефална църква.

Потисничеството на Сръбската православна църква предизвика вълнения в цяла Черна гора.

В много градове хората се събират на спонтанни митинги и протестни маршове, блокират пътища и мостове.

В опит да потушат народното недоволство, силовите структури прибягват до радикални насилствени мерки, прилагайки ги дори срещу представители на духовенството.

На 13 май в град Никшич полицията арестува епископ Йоаникий Будимлянски -Никшич, както и седем свещеници. Те бяха обвинени в нарушаване на извънредното положение, наложено във връзка с епидемията от коронавирус.

Факт е, че Йоаникий поведе спонтанно шествие, когато на 12 май вярващите дойдоха в катедралата „Свети Василий Острогски“.

На следващата вечер духовниците бяха арестувани и отведени в прокуратурата.

В много отношения коронавирусът  подпомогна правителството на страната в опитите му да ограничи нарастващото народно негодувание.

Епидемията се превърна в логичен претекст за забраната на масови акции.

Това обаче не реши самия проблем, който продължава да ескалира.

Коментирайки ареста на епископ Йоаникий и последвалите действия на властите, черногорско-приморският митрополит Амфилохий заяви, че с този арест и агресивните действия на черногорските власти тласкат страната към гражданска война. Той също така призова властите да предотвратят братоубийството и да освободят задържаното духовенство, ако искат гражданско единство и съгласие в страната.

Коментар на АА

Използването на православните църкви като канал за влияние на Кремъл, не е нито новост, нито само минало за руската и сръбската православни църкви. Опитите през тях да се дестабилизира Черна гора, не изненадват, особено след разкрития опит за преврат в страната.

Но е факт, че паралелите между Черна Гора и Украйна от една страна и Русия и Сърбия от друга като политики и отношения, са повече от стряскащи.

В този контекст може да оцени и решението на БПЦ да не се затварят църквите, което осуети нечии планове да се представи това като посегателство над религиозните свободи.

Правителството правилно реагира.

https://bgr.news-front.info/2020/05/18/cherna-gora-na-krachka-ot-grazhdanska-vojna-na-religiozna-pochva/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *