Светът

IES ENERGY BRIEF: Катар е в ситуация да рискува битка за втечнен природен газ, която може да повтори пропадането на петрола

By VERITY RATCLIFFE AND ANNA SHIRYAEVSKAYA on 5/12/2020, worldoil.com

Дубай (Bloomberg) – Поради слабото търсене и ограничените капацитети за съхранение, най-големият износител на втечнен природен газ в света скоро може да се изправи пред важен избор: ограничаване на добива или запалване на битка за пазарен дял, който има потенциал – точно както на петролния пазар – да доведе до отрицателни цените на газа.

Катар започна битката през февруари, пренасочвайки товарите за втечнен природен газ от Азия, където коронавирусът блокира продажбите и ги изпращаше вместо това в Северозападна Европа. Тази бърза реакция не продължи дълго, тъй като пандемията скоро обхвана най-големите европейски икономики и остави Катар да се бори за места за паркиране на непродадените товари.

Държавата в Персийския залив, ръководена от Емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, трябва да вземе ключово решение с далечни последици. Намаляването на добива на основния му продукт за износ би лишило правителството  от приходи в момент, когато сривът на суровия  петрол се засилва от натиска върху цените на ВПГ, някои от които са свързани с петрола. Намаляването на добива може също да даде възможност на Австралия да нанесе удар върху националната гордост на Катар, като грабне короната на водещ износител в света.

Ако емирството реши да намали цените, за да осигури продажби, това може да засили срива в цените на газа, което заплашва маржовете дори за добивниците с ниски разходи. Може дори да се стигне до изтласкване на цените под нулата, както се случи за кратко миналия месец на американския петролен пазар, когато суровият поток надхвърли капацитета си в центъра за съхранение на Cushing, Оклахома.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Катар може да загуби независимо от това, какъв избор ще направи

„Или Европа не го иска и затова товарите са заседнали в Катар, или ще трябва да затворят добива си“, заяви Тиери Брос, сътрудник в Davis Center for Russian & Eurasian Studies в Университета Харвард. „Ако те изпратят товари в Европа, ще се получите същото като това, което видяхме в Cushing – отрицателни цени.“

Сравнително прозрачното ценообразуване в Европа отдавна я прави предпочитана дестинация за товари. Сега, когато търсенето намалява, все повече газ постъпва в складови капацитети, а те се пълнят бързо.

Доставките на катарския втечнен природен газ за северозападна Европа достигнаха своя пик през април. През последните три седмици конвой от четири танкера пристигна в белгийския терминал за внос Zeebrugge, където държавната Qatar Petroleum е резервирала целия капацитет за внос до 2044 г.

„Търсенето е потиснато, а складирането е на твърде високо равнище за това време на годината,“ казва Греъм Фрийдман, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. „Изглежда, че ще продължи през следващите 12 до 18 месеца.“

Изглежда, че Катар забавя доставките до Европа. Графикът на вноса предполага, че доставките в Северозападна Европа няма да се увеличат през май, както през април, а 17 танкера за втечнен природен газ – няколко повече от обичайното за това време на годината – в момента бездействат край бреговете на емирството. Qatar Petroleum, който управлява износа на страната, не отговори, когато беше помолен да коментира.

За Qatar Petroleum няма да е необходимо да пренасочва товари към Европа, след като търсенето на газ в Азия се възстанови, но това може да отнеме много месеци. Количеството произведена енергия от газ през 2020 г. вероятно ще намалее с 3% в сравнение с очакванията преди избухването на коронавируса, според BloombergNEF.

Междувременно, глобалният излишък на втечнен природен газ може да се запази до средата на десетилетието, каза през април Международният газов съюз.

Все още добиващите газ все не са формирали картел като Организацията на страните износителки на петрол, която понастоящем води глобалните усилия за намаляване на добива на петрол и за подпомагане пазара. Доставчиците на втечнен природен газ могат да се надяват на подобна координирана подкрепа за цените на газа, които се понижиха с повече от половината тази година до около $2 за милион British thermal  единици.

В битката за пазарен дял Катар ще има предимство пред своите конкуренти; неговият  завод в Ras Laffan произвежда третия в света най-евтин втечнен природен газ, според консултантската компания Rystad Energy. Въпреки това, падналите цени тласкат втечнения природен газ на Катар към равнища на равновесие.

Отрицателните цени на газа биха били особено вредни за американските оператори, които едва наскоро започнаха добив  и все още са обременени с големи разходи. Цените под нулата също биха могли да доведат до забавяне на всички проекти за втечняване, но все още да осигурят финансиране. ВПГ е охладеният в течност газ, който добиващите компании могат да изнасят до далечни дестинации без нужда от тръбопроводи.

Компаниите-добиващи газ в САЩ имат по-високи разходи от Катар и вероятно ще намалят добива, след като клиентите анулираха няколко пратки за юни. Норвегия и Русия вече са намалили износа на газ за Европа.

„Следващата стъпка ще бъде, Катар да намали добива си“, каза Тиери Брос, сътрудник в Davis Center for Russian & Eurasian Studies в Университета Харвард. „Няма да има друг избор.“

https://www.worldoil.com/news/2020/5/12/qatar-positioned-to-risk-an-lng-battle-that-could-mimic-oil-s-plunge

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Катар е в ситуация да рискува битка за втечнен природен газ, която може да повтори пропадането на петрола

  • Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long)
    so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

    I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
    Do you have any points for rookie blog writers? I’d really appreciate it.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *