АкцентСветът

Vedomosti.ru: Съдът отказа да разгледа част от делото на бившия глава на Чувашия срещу Путин

(Дез)информация/Анализи

Върховният съд частично прие исковото заявленине на бившия глава на Чувашия Михаил Игнатиев към руския президент Владимир Путин, предаде РИА Новости с позоваване на пресслужбата на съда. Съдът върна заявлението на Игнатиев относно изискванията на правата за допълнителни социални гаранции, тъй като това е извън юрисдикцията на този съд. Съдът прие частта от делото, в която бившият шеф на региона оспорва указa на президента за предсрочно прекратяване на правомощията му.

Върховният съд конституира президента като административен ответник по делото и го покани да представи писмени възражения срещу заявените искове до 22 юни и да предаде обосноваващи ги доказателства на съда. Това следва от решението на съдията на Върховния съд да приеме искането за разглеждане, с което „Ведомости“ успя да се запознае.

Съдът прие заявлението на Игнатиев на 21 май. За ответник по делото е посочен президента. Първото изслушване по делото е насрочено за 30 юни в 10.00 часа. Делото ще бъде разгледано от съдия Вячеслав Кирилов. В преписката на съда няма повече подробности.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Путин подписа указ за предсрочно прекратяване на правомощията на Игнатиев на 29 януари. Причината за това решение беше загубата на доверие. В същия ден за изпълняващ длъжността глава на региона е назначен депутатът от „Справедлива Русия“ Олег Николаев. В деня преди оставката на Игнатиев, той е бил изгонен от „Единна Русия“ поради неетично поведение. През януари шефът на региона по време на преглед на спасителна техника принуди един от служителите на Министерство на извънредните ситуации да подскача на място за да получи ключовете от новите автомобили.

Коментар на АА

Единственото, което привлича вниманието е приемането от Върховния съд на жалба срещу решение на президента от глава на региона и конституирането на президента Путин като административен ответник.

Напомням, че президентът има право да уволнява и назначава, включително и с разтегливия мотив „поради загуба на доверие“. Но е прецедент оспорването на уволнение на глава на република, в случая Чувашия, да се гледа във Върховния съд.

Шансовете на Игнатиев са много малки, но делото ще се гледа с повишен интерес заради недоволни уволнени в миналото регионални ръководители. Правото си да уволнява избрани глави на региони руския президент е използвал до този момент 10 пъти, като най-известния случай бе преди близо 10 години когато тогавашния президент Медведев уволни московския кмет Юрий Лужков.

Самият факт че Върховния административен съд прие да разглежда подобно дело е знак, че и в бъдеще недоволни регионални ръководители да се жалват. Това и сигурен признак че има турбуленция под повърхността в руския управленски елит и властта на Путин не е непоклатима.

https://www.vedomosti.ru/politics/news/2020/05/27/831198-sud-vernul-zayavlenie-eks-glave-chuvashii-k-putinu?utm_source=smi2&utm_medium=partner

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *