Светът

Kommersant.ru: Захарова нарече манипулация обвиненията към Русия в участие в протестите в САЩ

(Дез)информация/Анализи

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посочи изявлението на Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама, относно участието на Москва в организирането на безредици в САЩ за манипулиране на информация. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че Русия не се намесва в американските дела.

Масови протести се провеждат в десетки градове в САЩ. Те са провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, след като e задържан от полицията. По-късно четирима полицаи бяха уволнени, но срещу тях не бяха повдигнати обвинения.

„Вашите партийни колеги направиха фатална грешка, когато решиха да обвинят Русия за всичко, което не им харесва. Хилъри Клинтън и екипът на Обама се убедиха и се опитаха да убедят целия свят, че вътрешните проблеми на Съединените щати се създават и изострят от външна сила: Русия “, написа Мария Захарова във Facebook.

Тя заяви, че Сюзън Райс и журналистът на CNN повтарят тази грешка, прибягвайки до мръсни методи за манипулиране на информация: фалшиви новини и липса на факти, които да ги подкрепят. Според нея интервюто на г-жа Райс за CNN е перфектен пример за пропаганда.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Мария Захарова припомни, че социалните мрежи, които г-жа Райс смята, че се използват за подбуждане на протести, са регистрирани и законово регулирани в САЩ и принадлежат на американците. „Опитвате се отново да разиграете „руската карта”? Играхте твърде много, върнете се в реалността. Излезте при своите хора и, като ги погледнете в очите, кажете, че те се контролират от руснаци чрез Youtube и Facebook.“, написа тя.

Коментар на АА

Предупреждението на Сюзън Райс не е базирано на нейни наблюдение като гражданско лице, а повтарят предупреждение на американската разузнавателна общност. Аргументът на Захарова, че ботовете и спредърите на дезинформация и омраза в социалните мрежи са регистрирани в САЩ и имате американски адрес е само потвърждение на известните факти, че известните кибергрупи на ГРУ имат достатъчно възможности не само и толкова да крият местоположението си, но и имат изградена свързаност с местни анархистични и екстремистки групи, включително АНТИФА, за да могат да реализират целите си чрез противопоставяне на едни американци срещу други.

Нищо ново, и в България и по много места в света, реализацията на целите на руската политика не се постигна чрез трансгранично влияние, а основно чрез противопоставяне на една част от обществото, която се намира под влияние и симпатизира на Кремъл, но се представят като легитимни консерватори и националисти, на другата по-голяма група.

https://www.kommersant.ru/doc/4364472

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *