АкцентБългария

Novayagazeta.ru: Българският външен министър заяви, че историята е била изкривена след руската изложба

(Дез)информация/Анализи

Българският външен министър Екатерина Захариева нарече неприемлива изложбата в Руския културно-информационен център в София. Събитието беше свързано с Деня на славянската писменост, който се чества на 24 май, съобщава БНР.

Твърденията на ръководителя на българското външно министерство бяха породени от факта, че изложбата не отбелязва приноса на българската държава за създаването и разпространението на делата на светите братя Кирил и Методий, които са създателите на славянската писменост.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Захариева отбеляза, че подобни опити за изкривяване на българската история се случват от руската страна на различни нива за трета поредна година.

„Гордея се с българските учени, които реагираха навреме и това не беше единствената причина за реакцията им в последно време. Наскоро говорител на руското правителство обяви, че по време на Втората световна война Червената армия спасява България. Според мен подобни изявления изобщо не допринасят за развитието на приятелски отношения, както и изкривени идеи за историята на създаването на славянската азбука “, подчерта Захариева.

 На изложбата в Руския културно-информационен център Кирил и Методий бяха наречени „реформатори на славянската азбука“, „създатели на църковнославянския език“, както и „първите разпространители на грамотност и просветление в Русия“. В отговор на Българската академия на науките заяви, че църковнославянският език е руското издание на стария български език от XVII век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали на руска земя.

Коментар на АА

Най-важната част в тази статия на Новая Газета, която е една от малкото свободни руски медии е в опровержението на официална позиция на руското външно министерство, тъй като е ясно, че тази изложба в РКИЦ в София е съгласувана с МИД.

Отговорът на БАН е прецизен и навременен, защото в Русия са твърде малко хората, които търсят истината и всякакви пропагандни спекулации на властта минават. За братята Кирил и Методий, като „първи разпространители на грамотността и просветлението в Русия“ действително са преминали границата на приличието, при това не само за професионалните историци.

https://novayagazeta.ru/news/2020/06/02/161995-ministr-inostrannyh-del-bolgarii-zayavila-ob-iskazhenii-istorii-posle-rossiyskoy-vystavki

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *