АкцентСветът

Rossaprimavera.ru: Безредиците подкопават американската „мека сила“ – бивши служители на Държавния департамент

(Дез)информация/Анализи

На 4 юни настоящите и пенсионирани американски дипломати се оплакаха от влошаването на моралния имидж на САЩ в чужбина по CNN.

Бившият посланик на САЩ в България Нанси Макълдауни отбеляза, че опитът на президента на САЩ Доналд Тръмп да реагира силово на протестните митинги в цялата страна хвърли сянка върху мероприятието на американския държавен секретар Майк Помпео относно годишнината от репресията на площад Тянанмен.

„По това време подкрепихме тези протестиращи. Ние подкрепихме протестите срещу Майдан в Украйна, и в Техеран, и в Хонконг. И как може сега така да правим? “ – оплака се.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Нейните думи подкрепя и посланика на САЩ в Армения през 2011–2014 г. Джон Хефърн. Ако сегашните събития се случваха тогава, смята посланикът, неговият контрагент в арменското правителство „буквално е щял да му се изсмее в лицето“. На тази позиция американският посланик „вече е нямал да има никакви правомощия“.

Припомняме че, преди да избухнат бунтове в цялата страна, провокирани от убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай, Държавният департамент на САЩ активно и почти открито подпомагаше протестиращите в Хонконг срещу затягане на режима за сигурност на властите в КНР.

Коментар на АА

Изключение е бивши американски дипломати да критикуват, макар и дипломатично политиката на САЩ и коментират влошаването на моралния имидж на страната зад граница. Факт е транзакционната дипломация на Тръмп измести приоритетите и постави на задно място темите като човешки права, свобода на медиите и демократичните свободи – тоест моралните устои на американската политика.

Проблемите пред американските посолства в чужбина са значителни, и озвучаването им от бивши дипломати, помага за разбирането на ограниченията и трудностите пред американските дипломати при съчетаването на моралните принципи с текущите прагматични задачи.

Посланик Макълдауни представляваше САЩ в България между 2008 и 2009 година.

https://rossaprimavera.ru/news/06846bad

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *