АкцентБългария

Sm-news.ru: Почивки в България, вместо в Крим. Защо Хрушчов и Брежнев не пуснаха България в състава на Съветския съюз

(Дез)информация/Анализи

Защо лидерите на страната ни не пуснаха България в състава на СССР

Ех, ако днес България със своите слънчеви плажове и прекрасен климат беше част от Русия. Хората можеха да почиват не само в слънчевия Крим. По едно време тази страна можеше да се присъедини към нашата и дори е подавала съответната молба, но лидерите решиха друго.

Уви, първият опит на българите да се присъединят към Съюза беше неуспешен. По време на управлението на Никита Сергеевич Хрушчов през 1963 г. делегация от България официално се обърна към генералния секретар с това предложение. В отговор нашият лидер само се засмя и каза, че страната ни няма да плаща дълговете на българите, че това е хитър опит да отпишат дълговете си за наша сметка.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




С това приключиха преговорите

Вторият опит за присъединяване стана вече при управлението на Леонид Брежнев. Историята се повтори – в отговор на предложението от чуждия представител Брежнев само се засмя.

По-късно историците казаха, че Леонид Илич е взел такова решение, тъй като ситуацията по време на Студената война не е предразполагала  раздразнението на воюваща в Студената война страна. А СССР не пое такава отговорност като присъединяването на България.

В същото време България получи обратна връзка при преговорите с Брежнев. В страната навлезна отечествен нефт на много атрактивни цени и условия за плащане. Все пак лидерът ни се интересуваше от този съюзник.

Мечтата за курортите на България, като курорти на родна страна, остана нереализирана.

Коментар на АА

В българската историческа литература е известен случая с решението на пленум на ЦК на БКП от 1963 година, когато Тодор Живков лично убеждава Хрушчов да станем 16 република на Съветския съюз. Отрицателният отговор на съветския лидер се базира на мнението му, че сме били хитреци и искаме да ни поемат дълговете, и то само година след като завършваме прехвърлянето на златния си резерв в Москва. Самите дългове към Москва са резултат на форсираната индустриализация и небалансираната търговия.

По-малко се знае за повторния опит на Живков да направи България 16-та република при Леонид Брежнев.

Историята има своето повторение в днешно време, когато под контрола на Москва водещите банки ВТБ и Сбербанк даваха целеви кредити на руски граждани за закупуване на имоти по Черноморското крайбрежие, политика която доведе до устойчиво основание на над 500 хиляди руски граждани да пребивават в България.

https://sm-news.ru/otdyx-v-bolgarii-vmesto-kryma-pochemu-xrushhev-i-brezhnev-ne-pustili-bolgariyu-v-sostav-sovetskogo-soyuza-57442/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *