Светът

IES ENERGY BRIEF: Кипър дава приоритет на първия LNG терминал

4th June 2020, financialmirror.com

Кипърската компания за газова инфраструктура (ETYFA) публикува известие за продължение на  международния консорциум, на когото е възложен с договор изграждането  на LNG терминал за внос  –  най-големият енергиен проект на острова.

Според изявлението на ETYFA, приемайки известието, „страните на Консорциума декларират ангажимента и способността си да доставят газовата инфраструктура за целите на електричеството в рамките на посочения график“.

Общият бюджет на проекта е €290 милиона. Част от тези капиталови разходи ще бъдат покрити от Европейския съюз под формата на безвъзмездна помощ от €101 млн. чрез „Механизма за свързване на Европа“.

Други €43 млн. бяха предоставени като собствен капитал от Кипърския електроенергиен орган, а останалата сума ще бъде финансирана чрез заеми при благоприятни условия.

„Съфинансирането на изграждането на проекта и създаването на държавни съоръжения са оптималният избор за Република Кипър“, заяви ETYFA. „Създават се основни условия за намаляване на цената на електроенергията, предлагайки повишени ползи за кипърската икономика и за потребителите“, добави Кипърската компания за газова инфраструктура.

През декември Кипър подписа знаков договор с консорциум, ръководен от Китай, за изграждане на терминал за внос на втечнен природен газ за производство на електроенергия. ETYFA подписа договор за изграждането на първия си терминал за втечнен природен газ с многонационалния консорциум, ръководен от China Petroleum Pipeline Engineering. Консорциумът включва също METRON (Гърция), корабостроителната компания Hudong-Zhonghua (Китай) и Wilhelmsen Ship Management (Норвегия).

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Държавната публична компания за природен газ DEFA обяви допълнителен търг за доставка на втечнен природен газ, като привлече интерес от 25 доставчици.

Кипър възнамерява да внесе приблизително 0,5 млрд. куб.метра ВПГ чрез споразумения за покупка на газ (GSPAs) с продължителност от три до четири години, запазвайки опцията за закупуване на ВПГ и от спот пазарите. Преминаването към природен газ ще помогне на Кипър да запази енергийните доставки, да разнообрази енергийния микс и да насърчи конкуренцията на пазара на електроенергия чрез участието на независими производители.

В миналото Кипър имаше три неуспешни опита да внася природен газ, поради малкия си мащаб и енергийни нужди.

Използването на природен газ ще намали въглеродния отпечатък на Кипър с 25% до 30% при заместване  изгарянето на петрол за производство на електроенергия. Въз основа на консервативни оценки, от 2022-2025 г. икономията на разходи за производство на електроенергия ще варира между 15% до 25%.

Гръцката петролна и газова компания петрол Energean направи стъпка да продаде по тръбопровод своя израелски природен газ на Кипър на „конкурентна цена”, докато Никозия избира LNG.

Компанията предлага да изгради тръбопровод за $350 милиона до Кипър – използвайки собствени средства  – за доставка на газ от находището Karish North до острова. Към  момента Кипър заяви, че не се нуждае от тръбопровода, тъй като планира да построи плаващ терминал за внос на ВПГ. Предвижда се също така да възложи с  дългосрочен договор доставка на втечнен природен газ – на практика създаващ пазар за единна доставка.

Норвежката компания Hoegh LNG официално кандидатства пред Никозия за лиценз за собственост, експлоатация и лиценз за инфраструктура за втечнен природен газ в Кипър.

Hoegh LNG заяви, че предлага на Кипър инсталация за FSRU във Василико в рамките на първото тримесечие на 2021 г. и тръбопровод за транспортиране на газа до електроцентралата на EAC и потенциално други потребители. „Това решение може да е временно, докато на Василико не бъде създадена държавната инфраструктура за втечнен природен газ. “Норвежката компания заяви, че предложението й „по никакъв начин не пречи на плановете на  правителството“.

Според нея, Кипър „ще може да спести над €100 млн. годишно от 2021 г., като превключи производството на електроенергия към изгаряне на природен газ от тежко гориво“.

Hoegh поясни, че предложението „не изисква държавна помощ или инвестиции“ и Hoegh LNG е „отворена за тясно сътрудничество с DEFA за осъществяването на този важен инфраструктурен проект за Кипър“. Кипър продължава да диверсифицира своя енергиен микс, за да постигне нови цели за емисиите за производството на електроенергия в страната.

Hoegh  казва, че планът за внос на втечнен природен газ в Кипър се състои в използването на една от плаващите й единици за съхранение и регазификация като бързо решение за необходимото превключване на горивото.

FSRU може да остане на място като мостово решение или за продължителен период, обслужващ различни клиенти в Кипър, както и за доставка на ВПГ на други клиенти в Средиземноморието.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Кипър дава приоритет на първия LNG терминал

  • I’m gone to convey my little brother, that he should also go to see this weblog on regular basis to take updated from most up-to-date gossip.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *