Регионът

Ura.news: Политолог обясни защо Румъния прави Русия свой враг

(Дез)информация/Анализи

Румъния е готова да признае Русия за враг, тъй като се стреми да стане съюзник на САЩ. Това мнение в разговор с URA.RU беше изказано от Илдус Ярулин, доктор на политическите науки и професор в Тихоокеанския държавен университет. По-рано Румъния записа в проекта за национална стратегия за държавна отбрана за 2020-2024 г. готовността си официално да признае Русия като враждебна държава и заплаха.

„Това не се случва просто така, а защото е добре платено от американците. Ако Русия е враг, значи някой е приятел. Светът се разпада, има преразпределяне на зони на влияние и изграждане на мощен блок – какво ще се случи в НАТО и Европейския съюз, кой ще доминира и как. Американците изграждат своя блок; най-доверените партньори ще влязат в него. Борбата да бъдат по-близо до САЩ е дори в рамките на малките държави. Да бъдеш с голям съюзник сега е изгодно. САЩ дават различни видове заеми, привилегии “, обясни Ярулин.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Румъния е готова в условията на преразпределение на зони на влияние на фона на кризата, за да признае Русия официално за враждебна държава. Сред факторите, свидетелстващи за военната заплаха от Москва, са посочени милитаризацията на Крим и провеждането на учения. Румъния също е загрижена за руското военни в Приднестровието и ситуацията в Западните Балкани, пише бизнес вестник „Взгляд“. Съветът на федерацията отбеляза, че Румъния винаги е била враждебна на Русия, пише RT.

Коментар на АА

Определянето на Русия като противник в националната отбранителна доктрина не е особена новост, тъй като и преди Румъния е повторила в националните си документите оценките за текущата заплаха за колективната сигурност на страните от НАТО общите постановки, включително за Русия като заплаха и опонент.

Факт е, че Румъния участва изключително активно в общите мерки на страните от Атлантическия съюз и по-специално в акваторията на Черно море, за балансиране на милитаризацията на Крим и заплахата, което това представлява за сигурността на другите черноморски държави.

Изброявайки дългия списък от причини за подобна политика и поведение на Румъния, очевидно авторът съзнава късия и неконкурентен списък от предложения в сферата на отбраната, ако сравним руският пример – Сърбия, със Румъния и България като атлантически еквиваленти.

https://ura.news/news/1052435802

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *