АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Русия забранява изцяло вноса на петролни продукти, за да защити своята рафинираща индустрия

By Tsvetana Paraskova,  May, 2020, oilprice.com

Русия забрани вноса на рафинирани петролни продукти, включително бензин, дизелово гориво и реактивно гориво, за да предпази рафиниращата си индустрия от евтин внос, според указ, публикуван на правителствения портал на Русия в края на май.

Забраната ще бъде в сила до 1 октомври и включва забрана на вноса на бензин, дизелово гориво, реактивно гориво и бензин, за да се гарантира енергийната сигурност на руската федерация и да се стабилизира вътрешният пазар на горива, се казва в правителственото съобщение.

Русия обмисля тази мярка от началото на април, след като цените на петрола се сринаха и доведоха до много по-евтини рафинирани петролни продукти извън Русия. В Русия обаче, цената на горивата не се е променила много, поради естеството на регулациите й, съобщи руската медия RBC миналия месец.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Освен това, търсенето на гориво в Русия спадна заради срива от пандемията от короновируса.

Руското министерство на енергетиката обмисля забраната повече от месец и я предложи на финансовото министерство в края на април.

Според министъра на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС през април, забраната за внос на горива е насочена към запазване на работните места в руската рафинираща индустрия. Търсенето на петролни продукти на руските бензиностанции се срина с 40-50 процента заради пандемията, каза Новак в края на април.

Мярката за забрана на вноса на горива е „принудителна и наистина не е пазарна“ политика, която други държави също въведоха, като Казахстан, каза Новак.

Руските компании за добив на петрол са притиснати от намаляващото търсене на петрол и от необходимостта да се намали общият добив  на петрол в страната с 2 милиона bpd от април до май, като част от сделката OPEC+. Големите петролни компании в Русия търсят отстъпки от правителството, за да им се помогне да преминат периода на ниски цени на петрола с възможно най-малко щети.

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Russia-Bans-All-Oil-Product-Imports-To-Protect-Its-Refining-Industry.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *