АкцентБългария

Neftegaz.ru: Росатом подписва меморандуми за разбирателство по проекта АЕЦ „Белене“ с Framatome и General Electric

(Дез)информация/Анализи

General Electric ще бъде партньор в оборудването на турбогенераторни инсталации, базирани на технологията Arabelle и оборудването на машинните помещения, а Framatome ще бъде партньор в оборудването на автоматизирана система за управление на технологичните процеси.

Росатом се съгласи да сътрудничи на Framatome SAS и General Electric Steam Power в процеса на избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене” в България, съобщи Росатом.

Подписи върху меморандумите поставиха:

  • 1-ви заместник генерален директор – К. Комаров, директор на отдела за развитие и международен бизнес на Росатом,
  • Старши вице-президент по регионални продажби на Framatome SAS, Ф.Лелевр,
  • президента на GE Steam Power М. Керула.

В съответствие със споразуменията компаниите ще обединят усилията си, за да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Ако всичко върви добре, работата между партньорите ще бъде разпределена, както следва:

  • Росатом е стратегически инвеститор на проекта,
  • General Electric е партньор в оборудването на турбогенераторни инсталации, базирани на технологията Arabelle и оборудването на машинните помещения,
  • Framatome SAS е ключов партньор в оборудването на автоматизирана система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за АЕЦ „Белене“.

К. Комаров е доволен:

  • подписаните меморандуми свидетелстват за високото ниво на доверие между компаниите
  • международното сътрудничество на водещи лидери в ядрената промишленост ще спомогне за създаването на оптимални финансови и технически условия за изпълнение на проекта АЕЦ „Белене“.

Доволна е Т. Петкова:

  • обединените усилия на тези кандидати са ясен знак, че процесът на избор на изпълнител ще бъде много конкурентен и че те вярват в този проект, както и в българското правителство;
  • усилията на премиера Б. Борисов играят ключова роля в това сдружение.

През декември 2019 г. Росатом, Framatome SAS и General Electric бяха включени в списъка на 5 от кандидатите за проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC) и Корейската корпорация за хидро и атомна енергия (Korea Hydro & Nuclear Power, KHNP).

Първоначално 13 компании обявиха готовността си да участват в изграждането на АЕЦ „Белене“. На 31 януари 2020 г. Росатом изпрати заявление до българското правителство за участие в търга за право на строеж на АЕЦ „Белене“. Всички 5 компании от списъка на одобрените стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“ потвърдиха предложенията си.

Освен Атоменергопром, дъщеря на Росатом, в списъка с включени в списъка компании бяха Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), корейската ядрена енергетика, Framatome SAS – Франция и General Electric – САЩ.

Следващият срок за подаване на задължителни предложения бе 31 май 2020 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




България реши да възобнови изграждането на АЕЦ „Белене“ през май 2018 г. Росатом има предимство пред потенциалните конкуренти, тъй като Основното технологично оборудване на ядрения остров на атомните електроцентрали е произведено в Русия. Още през септември 2019 г. министърът на енергетиката на България Т. Петкова заяви, че изграждането на АЕЦ „Белене“ не може да приключи без участието на Росатом.

Росатом вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти, включително Пакш-2 в Унгария и Ханкикиви-1 във Финландия. Сътрудничеството с General Electric е част от проекта за АЕЦ „Аккую“ в Турция и проекта за АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет: съвместното предприятие на GE и Росатом е пълен доставчик на оборудване за турбинния остров.

Коментар на АА

Съобщението на Росатом дава по-точна представа за характера на ангажиментите и медийното покритие на събитието по подписването на меморандума за разбирателство между Росатом, Фраматом и Дженерал Електрик.

Въпреки словесните фойерверки и апломба на министър Петкова, които внушават, че едва ли не става дума за геополитически джойн венчър, благословен от съответните държавни глави, между руската Росатом и големи компании от Франция и САЩ, истината трудно ми могла да бъде по-далеч.

Самата правна фигура на консорциума е размита, за да се разбере какво точно е подписано, тъй като в самото съобщение за Меморандум няма консорциум. По-скоро се използва общото значение на консорциум, като неформално партньорство на фирми с цел реализация на конкретна бизнес цел.

Няма особена надежда трите посочени фирми да регистрират общо дружество за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ – т.нар. инвеститорски консорциум, предвиден по нашето законодателство.

От документа на Росатом става ясно, че става реч за най-обикновен документ за намерения за партньорство по повод на конкретен проект в който стратегическия инвеститор, тоест компанията която ще участва, реализира и поема ангажименти към българската страна е само и единствено Росатом.

Тоест новината от Москва е, че Росатом ще участва в „търга“ за АЕЦ „Белене“, което не е новина.

Дженерал Електрик и Фраматом са партньори – ключови, важни, много важни, стратегически, но партньори, на които ще бъде заплатено от Росатом да доставят някакво оборудване и извършват някакви дейности. Нито американската, нито френската компания ще поемата каквато и да било част от политическия, включително геополитическия, финансовия, проектния, екологическия, пазарния, технологичния или какъвто и да е друг риск свързан с проекта. Той ще се носи само и единствено от Росатом и разбира най-вече от Възложителя – българската държава.

В този смисъл нещата не са мръднали нито на йота от ситуацията преди десет години, когато Росатом искаше да придобие мажоритарен дял и да финансира целия проект.

Второ, създава се видимост за конкуренция между едната група състезатели – т.н. тристранен консорциум и новият „силен“ претендент китайската компания СNNC. Такава конкуренция не може да има, тъй като Росатом не разполага с финансовия ресурс за да кредитира от собствени или привлечени средства 10 милиарда евро необходими за изграждането на централата. 

Веднъж защото основните източници за финансиране на капиталовата програма на Росатом в чужбина са бюджетни средства, а такива няма достатъчно, дори за да изпълнят минималните равнища на капиталовите програми. И втори път, защото компанията няма достъп до международните капиталови пазари, а вътрешния отново е под условието на държавни гаранции. Тоест руското правителство трябва да гарантира кредита през бюджета. В Русия от 2020 година това е пълна химера.

Обяснението е в много плоскости – достатъчно е да си види как върви програмата по реализацията на програмата за изграждане на близо 30 реактора в света – всички без изключения закъсняват, защото няма финансиране. Почти навсякъде Росатом се стреми да прехвърли задължението за финансиране на обектите, които по принцип са на договор тип „финансирай-построй-притежавай-експлоатирай“. И това не е краткросрочен или сезонен проблем, което ще се реши от само себе си, следващата година, или по-следваща или до 2025 година.

Кое по-скоро трябва да спасява руския бюджет – дали държавните отбранителните предприятия, които са потънали в дългове, включително самолетостроителните компании около бюрата „Микоян“ и „Сухой“, или танкостроителите /Армата/, или ракетостроителите /за космическата програма/, или дупките в бюджета на Роснефт или Газпром?

Единственият източник на финансиране остават държавните кредити от Китай за АЕЦ „Белене“ през CNNC. Това е възможно, поне като теория. Но и тук има непреодолими препятствия.

Първо, доколкото CNNC няма отношение към подписания меморандум за разбирателство между Росатом, Дженерал Електрик и Фраматом, а компанията иска освен инвеститор да бъде и доставчик на оборудване или строителни услуги, тоест да финансира срещу максимален дял от работите, то това неминуемо ще стане за сметка на изместването на Дженерал Електрик, Фраматом или Росатом /в частта в която руската компания се съгласи/.

Да не говорим, че всяка сътрудничество на американски и китайски стратегически фирми по повод на ядрен обект в България, е класически случай на нереалистични допускания, които водят до нереалистични очаквания и в крайна сметка погрешни решения.

В заключение, нищо от подписаният обичаен меморандум за разбирателство не дава основание да се променя оценката ни, че АЕЦ „Белене“ си остава един невъзможен проект с единствено променяща се скала на частично и пълно невъзвратимите загуби.

Към този момент те вече са над 3,3 милиарда лева.

Остават нерешени най-важните въпроси – първо за пазара и гаранциите, второ за покритието на инвестиционния и застрахователния риск и трето, за управлението на проектния и екологическия риск.

https://neftegaz.ru/news/nuclear/555036-rosatom-podpisal-memorandumy-o-vzaimoponimanii-po-proektu-aes-belene-s-framatome-i-general-electric/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *