АкцентСветът

Npr.org: Проучване разкрива руска кампания за дезинформация, която е оперирала „в сянка“ в продължение на 6 години

(Дез)информация/Анализи

За последните шест години една неясна дезинформационна кампания от руски оператори заля интернет с лъжливи истории на седем езика и в 300 социални медийни платформи, практически неоткрити, според нов доклад, публикуван във вторник от изследователи на социалните медии.

Операцията, наречена от изследователите „Вторична инфекция“, се стреми да разпространи проруска пропаганда по целия свят, споделяйки фалшиви туитове от избрани от САЩ длъжностни лица и конспиративни теории за коронавируса. И се опита да се намеси в президентските избори през 2016 година. Според изследователите вероятно тя ще се опита да разпространи лъжи, свързани с изборите през ноември.

Бен Нимо, директор на разследванията в Graphika, изследователската фирма, която проведе проучването, заяви в интервю, че конкретният виновник в Русия остава неизвестен.

„Не знаем дали тя е управлявана от правителството, или е свързана с правителството, или група, която иска да подкрепи правителството“, каза Ниммо. „Но от цялостния тон и контекст става ясно, че това беше операция, която се опитваше да подкрепи руското правителство и да атакува и подкопава критиците му.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Служители по сигурността във Facebook за първи път идентифицираха кампанията миналия май и оттогава технологичният гигант и други платформи работят за блокирането на кампанията. Но тя е толкова децентрализирана, че все още действа, въпреки че изследователите казват, че откакто е била открита, дейността на групата се е забавила.

Това е най-новият принос в нарастващия брой изследвания за това как се създава и разпространява дезинформацията в интернет, тъй като социалните платформи обсъждат как най-добре да контролират потенциално вредно и невярно съдържание, насочено към експлоатация на разделения и предизвикване на хаос около национална криза или избори.

Ниммо каза, че едно нещо се откроява в кампанията за вторична инфекция: тя почти никога не сработва.

Съдържанието беше фокусирано най-вече върху дискредитиране на Украйна и укрепване на Русия. Някои постове се опитаха да свържат Хилари Клинтън с убийство или се опитаха да изобличат германския канцлер Ангела Меркел като алкохолик. Кампанията също работи за разпространението на други неоснователни слухове, като например, че САЩ се опитваха да предизвикат революция в Азербайджан.

Счетоводителите също така създадоха подправени документи, за които се предполага, че са написани от комисиите на конгреса и фалшиви съобщения в Twitter, включително фалшив туит, който изглежда сякаш американският сенатор Марко Рубио обвинява британските власти в шпионирането на президента Тръмп.

„Понякога те дори не изписват правилно името на политика“, каза Ниммо. „Не изглеждаха много добри в създаването на заразително съдържание.“

Докато вниманието често се фокусира върху тактиката на големи дезинформационни кампании от подкрепяната от Кремъл агенция за интернет изследвания и руската военна разузнавателна агенция, според Ниммо проучването от вторник показва, че това е само един къс от фалшивото и изкривено съдържание, което излиза от Русия.

„Това са две части от пъзела, но има и съвсем друго парче от пъзела, което е също толкова голямо и също толкова сложно. Това е Вторичната инфекция“, каза Ниммо.

„Докато гледаме напред към изборите, нашият доклад показва, че има всякакъв вид злонамерена дейност с която трябва да внимаваме, включително фалшиви акаунти и подправени документи, които се опитват да пречат на мисленето на хората“, каза той.

Коментар на АА

Вън от съмнение, че сегашната кампания за дискредитация и всяване на разделение в българското общество е част от подобна кампания на Русия. Прекалено видна е ролята на свързаните с руските разузнавателни служби в използване на разкритията – записите и снимките с участието на Борисов.

https://www.npr.org/2020/06/16/878169027/study-exposes-russia-disinformation-campaign-that-operated-in-the-shadows-for-6-?t=1592420818820&t=1592470101479&t=1592554644794

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Npr.org: Проучване разкрива руска кампания за дезинформация, която е оперирала „в сянка“ в продължение на 6 години

  • We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *