АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: „Дебелото момче“ и „каскетът“ са пропуснали важните уроци по държавничество и дипломация

Деградацията на обществените нрави и държавността вследствие на атаките на главния прокурор Гешев и де факто владетелят на България Пеевски, премина всякакви мислими и немислими граници. Очевидно „дебелото“ момче и „каскета“ са решили, че ход назад нямат и трябва или да спечелят, или да разрушат всичко около себе си.

Проблемът не е че Гешев е прост, но амбициозен човек, който се радва на властта си, като дете на играчка, а че правителството, в лицето на Борисов и Захариева като пръв дипломат, ги е страх да се намесват и за да защитят дипломатическата служба и имиджа на страната.

Няколко години се опитвах да предавам при събеседевния с колеги назначени нови посланици, че е тяхно задължение да помагат на българския бизнес, защото благоденствието ни зависи не от броя на приемите на които присъстват, а от броя на успешните сделки, които българския бизнес ще сключи. И много от тях се справят блестящо с тази задача. 

Какъв сигнал изпращаме към тях, към бизнеса, към водещите ни държавни мъже с тази разпасаност в приказките на главния обвинител, който се държи като политическа сила.

Полуграмотните от школата в Симеоново изглежда не знаят, че в съвременния свят и дипломати, и премиери и президенти, имат основно задължение да подпомагат износа на стоки и инвестиции на български бизнесмени. Последните са такава рядкост, че като видите, че някой бизнесмен прави нещо добре у нас и го изнася навън, трябва свещ да му палите. И да се радвате като спечели сделка, търг, концесия, без оглед на това, че той частника печели, а „дебелото момче“ и „каскета“ няма да вземат нищо.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Дипломацията е длъжна да осигури подкрепа, посланикът да иска срещи, да настоява, да се бори за защита на интереси. Много западни дипломати у нас правят всеки ден „показно“ по темата и никой в техните страни не ги атакува.

Защото тези инвестиции и този бизнес значат работни места, данъци и доходи у дома.

Да не би Пеевски и Доган да не са се намесвали за да назначат Метин Казак за посланик в Оман, заради Оманския фонд, който стана най вече Догански фонд. Или дипломатическите ни представители в Залива, които до един са съгласувани с ДПС и Пеевски, за да обслужват изнесеното окрадено богатство. Бива наглост, какво ли не сме видели, но такава всеядност и агресивност, срещам за пръв път. На всичко отгоре корумпирани прокурори говорят за борба с „изедниците“, някакъв особено примитивен ляв популизъм, и това вече става прекалено.

Не зная какви са „греховете“ на Бобоков, но в един от бизнесите – акумулаторните батерии, заема топ позиция в Европа. Има реален бизнес, индустриалец е. Създал е работни места, вкарал е в хазната милиони. 

Какво е допринесъл за България Гешев? И кой е „изедникът“? 

Какво от това, което прави той, или Пеевски, или Доган, може да бъде изнесено в чужбина и от това да спечелим и издигнем репутацията на България? Бихте ли ми казали от кога е укоримо да се иска подкрепа от премиер или президент за крупна инвестиция в чужбина.

Знаете ли, че ако прокурор в Америка, във Франция или Германия, тръгне да се заиграе със СМС на президент, на премиер, и да внушава, че има нещо нередно в това бизнесмен да търси подкрепа от топ лицата в държавата, веднага ще бъде разследван като заплаха за националната сигурност.

Винаги съм твърдял, че Пеевски и Гешев разрушават институциите и бизнеса, в угода не само на собствената си корист, но и на чужди сили, с които търгуват влиянието си у нас.

Знаете ли кое е на отвратителното? Всички бизнес организации мълчат. Имах удоволствието и честта да бъда на ръководна позиция в една от първите независими и значими бизнес асоциация – БИБА, и мога да ви кажа, че никога не сме мълчали. След това с помощта на български бизнесмени „демократи“, организацията бе превзета отвътре, и днес от независимата БИБА е останала беззъбата, снишена, покварена КРИБ.

Тя обръща глава на другата страна, когато репресират членовете и когато отнемат бизнеса им. Заради Домусчиев и игрите му с Борисов и Пеевски.

Що за перверзия е да седиш в такава организация като член, когато „бият“ другарите ти?

Пеевски, разбира се, няма идея какво е концесия на пристанище и то в Либерия. Имат ли изобщо понятие какво глобално признание е да участваш в бизнес на това равнище, да партнираш с най-големите. Пеевски и Доган дори не могат да мечтаят за това.

А разследващите да прочетат какви геополитически битки се водят в Монровия /не е в Китай/ и какви са залозите. Има руски интереси и то значителни. Върви остра битка.

И един въпрос – кой е поръчителят на похищението на танкера Бадр, заради който очевидно атакуват Бобокови, защото това е извън „лигата“ на българските бандити и политици. Хайде малко да си напрегнем мозъците и да видим кой има нужда от това, да отвлече танкера принадлежащ на държавната петролна компания, подчинена на правителството в Триполи?

Давам жокер, кое беше пристанището към което се говореше че танкера ще се отправи, след като бе завзет?!

И на чия страна в либийския конфликт е тази страна. 

Защото някой трябва да плаща за чуждите частни армии от приходите от продажби от либийския петрол, но с танкерите генерал Хафтар е кът.

Подкрепете www. alternativata.bg за да имаме Алтернатива. Лайковете не помагат, действията го правят.
https://alternativata.bg/…

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *