АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Не всичко е по нашето Черно море е мутри и бетон – за мярата в отрицанието

От доста време обмислях този призив. Смятам себе си за „просветен патриот“, за това не мога да приема да откричаме „ен гро“ Черноморието, да се призовава за бойкот и да се „гласува“ „против“ с почивка в Гърция или Турция.

Не е само носталгия по младостта, която премина по скали, които вече са застроени и изгубени в бетона, с приятелите и момичетата, които обичахме и обичаме.

По-скоро е призив за трезва преценка.

Първо, не трябва по никакъв начин да се обобщава за всичко и всички по нашето Черно море. Отидете в Албена, например, и ще видите един прекрасен курорт. Можеха да го „уплътнят“ с новото строителство, но собствениците и управленците взеха правилното решение.

Разбирам че изразът „бетономорие“ и израз на отчаяние и на протест, след като не си успял да спреш това безумие и са ти нужни по-ярки оценки. Но трябва да отделяме сеното от плявата, защото последствията са тежки.

Вие не наказвате мутрите, Борисов или Ангелкова, наказвате и обикновените собственици и хора в този сектор, малките и средни хотелиери и ресторантьори.

Второ, големият проблем остава липсата на контрол и стратегия, което позволи хора с пари, но без умения и вкус да контролират плажовете и основната инфраструктура. Те станаха лицето на българския туризъм. Не е случайно явление, просто това бе сделката на Борисов, което искаше да ги легитимира като честни бизнесмени през туризма, за да не престанат са се стрелят по улиците.

Но няма какво да се залъгваме – най-масовото пране на пари от престъпен или незаконен бизнес, стана именно през „инвестиции“ в хотели, ресторанти и прочие инфраструктура. Много малка част от мутрите разбираха и разбират от туризъм. Хотелите за тях са начин да си изперат парите, придобити от търговия с наркотици, рекет и проституция. Работата на загуба е неприятен, но не основен проблем. Важното е другият бизнес да „върви“.

Истинският туризъм е висш пилотаж, защото в него човекът е инструмент и цел. Понятията „хоспиталити“ и „мутри“ са несъвместими.

Именно тук е огромния дефицит – липсата на традиции, на котви в бизнес културата и услугите у нас. Сравняваме с Гърция, но там няма много за сравнение. Оставете несъизмеримостта на ресурса море и плажна ивица. Те имат многолетни традиции в условията на конкурентен и функциониращ пазар, особено на ниво малък и среден бизнес.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




У нас добрите традиции в малкия и среден туристически бизнес бяха изтласнати от инвеститори тип мутра /много малко са изключенията/, от инерцията да правим „индустриален“ туризъм от постсъветски тип, с акцент върху количеството, а не качеството. Дълго време се заблуждавахме, че както в социалистическата система, щом дойде лятото и българските като съветските туристи няма къде да ходят. Така се роди мита за „сигурните“ български туристи!? И сега мутрите на власт се вайкат.

Истината е, че българите вече имат избор. Като не харесват това управление емигрират и отиват да ги упраляват други правителства, като не харесват мутренските хотели, отиват в други страни.

За разлика от хърватските туристи получаваме от един турист три пъти по-малко приходи. И като не получаваме достатъчно пари от по-малко туристи, ефектът на коронакризата става разрушителен.

Реакцията е примитивна, повече от същото, увеличаваме квадратните метри, застрояваме всичко, с което още повече потъваме, защото нито бройката на туристите ще се качи, нито приходите от тях.

Това е затворения кръг на самослучващата се разруха и прогнозирана бедност.

Много години ходех на Свети Влас заради децата. Приемам, че братя Динева не са мутри, а бизнесмени, но последната изцепка със строителството на поредния комплекс горе в гората е именно доказателство за липсата на мяра, която в последна сметка става липса на качество и перспектива.

Направиха една Марина, по принцип прекрасно съоръжение, но яхтите или поне голяма част от тях емигрираха в Гърция. В заведенията и рестораните ще видите тържеството на модела на българския мутротуризъм. Скъпо, защото трябва да се платят по-високи наеми, да печелят за по-кратък сезон от по-малко туристи, и по-некачествено защото много рядко обслужването е на ниво или поне съотносимо като цена към качество. Да не говорим за храната, макар че там има някакъв прогрес. Редовни посители са най-известните имена сред гангстерите, всяка вечер може да видите да дефилират скъпите им коли, охраните им и целия антураж. Е какъв имидж да има тогава този курорт?

Спирам до тук – за да отправя най-важния си призив. Правете разликата и не слагайте етикет на всички собственици на хотелчета и ресторанти по морето, на хората, които са ви оказвали гостоприемство през годините, които познавате и са ваши приятели. Не ги отхвърляйте, те също страдат от мутрите и управлението.

Посетете ги и тази година, защото много семейства се изхранват от този бизнес. Решенията вземате вие, но ако всички отидат в Гърция, вие няма да накажете мутрите, нито мутровластта, а именно тези хора.

Тази година няма „навалица“ по морето и отзивите са че е много по-добре. Все още има доста кътчета, които не са подвластни на мутрите и мутровластта.

Макар че има логика в „наказателния“ и демонстративен „вот“ да не ходите на българското море, да не изхвърляме бебето с водата.

Вместо бойкот, изберете да посетите и насърчите добрите примери.

Но трябва да е ясно – без да се разрушат поне десетина хотели, построени на дюните и без да се възстанови баланси между възможностите на плажната ивица да обслужи туристи и хотели,  без да се наложат драконовски мерки и изгонят мутрите от туризма и най-вече без да се простим с този съветски манталитет за индустриалния и профсюзен туризъм – катастрофата ще бъде необратима и непоправима.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *