Светът

IES ENERGY BRIEF: Министерството на енергетиката на Азербайджан разкрива обемите газ, доставени чрез TANAP в Турция

От началото на доставката на първата партида газ на 30 юни 2018 г., досега, над 5,8 милиарда кубически метра азербайджански газ са транспортирани в Турция през Транс-Анадолския газопровод (TANAP), каза за Trend в края на юни съветникът на азербайджанския министър на енергетиката Замина Алиева.

Според по-ранен доклад на министерството, от януари до май 2020 г. износът на азербайджански газ през TANAP възлиза на 1,6 милиарда кубически метра.

Церемонията по откриването на фаза 0 на TANAP се проведе в турската провинция Ескишехир на 12 юни 2018 г., а търговските доставки на газ в Турция започнаха в края на юни 2018 г.

Церемонията по откриването на връзката TANAP-Европа се проведе в Ипсала, провинция Одрин на 30 ноември 2019 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В тази зона, близо до гръцката граница, TANAP е свързан с Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP), по който природният газ от Азербайджан ще бъде доставян до европейските страни.

Първоначалният капацитет на TANAP, който е основният сегмент на Южния газов коридор, е 16 милиарда кубически метра газ.

Около шест милиарда кубически метра от този газ ще бъдат доставени в Турция, а останалият обем – в Европа. След приключването на изграждането на Транс-Адриатическия газопровод (TAP), газът ще бъде доставен в Европа в края на 2020 г.

Разпределението на акциите на акционерите на TANAP е следното: Южен газов коридор – 51%, SOCAR Turkey Enerji – 7%, Botas – 30%, BP – 12%.

https://www.azernews.az/oil_and_gas/166490.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *