Светът

IES ENERGY BRIEF: САЩ намериха ново слабо място в Северен поток 2

21.07.2020, ng.ru/economics

Американците измислиха как да попречат  на въвеждането в експлоатация на руски експортни газопроводи

Американските конгресмени откриха нови уязвими места в проектите за изграждане на руски газопроводи за износ. Конгресът на САЩ е насочил нови санкции към онези структури, които ще трябва да сертифицират работата на Северен поток 2 и Турски поток. Ако Газпром не успее да заобиколи тези ограничения, около 6 милиарда евро нови загуби ще се запишат в баланса му.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно одобри поправка №13 на проекта за бюджет за отбрана, за да засили санкциите срещу газопровода Северен поток 2 (СП-2) и Турски поток. Новата фискална година в САЩ започва на 1 октомври, но миналата година, съгласно подобен закон, санкциите срещу строителите бяха въведени през декември.

Тогава санкциите конкретно бяха насочени срещу швейцарската компания Allseas, която полагаше тръбите на СП-2 на дъното на Балтийско море. Противно на очакванията на руската страна, Allseas незабавно изтегли корабите си, въпреки че тръбопроводът беше готов на 94%. Газпром докара руските тръбополагащи кораби «Академик Черский» и «Фортуна» в датските води и дори незабавно получи необходимите разрешения от датските власти за използването им, което може да му позволи да изпълни обещанието си за завършване на строителството по-късно тази година, или в началото на следващата. Павел Завален, председател на Енергийния комитет на Държавната дума, заяви на 21 юли, че Русия ще завърши изграждането на газопровода СП-2, въпреки засилването на американските санкции. Руският министър на енергетиката Александър Новак, коментирайки обсъжданите санкции, каза в средата на юни, че те не съвсем „позитивно“ оказват влияние,така че да се предприемат съвместни усилия за възстановяване на световната икономика и разработване на пазарни инструменти.

Но сега същността на разширяването на санкциите е в това, че американците се готвят да нанесат удар по въвеждането в експлоатация на два експортни тръбопровода. Разширените санкции, ако бъдат одобрени от Сената на Конгреса и се подпишат от президента Доналд Тръмп, заплашват не само застрахователи на кораби, сервизни компании, но и фирми, които издават сертификати за въвеждане на газопроводи в експлоатация. Икономистът Сергей Алексашенко каза в ефира на радиостанцията «Эхо Москвы», че има само няколко такива компании в света и че санкциите могат да спрат бизнеса им по целия свят.

Съединените щати предприеха конкретни стъпки по отношение на новите санкции, въпреки факта, че позицията на Вашингтон е критикувана от властите на Германия и Австрия.  В началото на седмицата германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин няма да промени позицията си по СП-2. Представителят на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз се противопоставя на едностранни санкции, от страна на САЩ, които накърняват интересите на европейските компании.

Заплахата от санкции обаче, става все по-реална на фона на факта, че Берлин няма никакъв план за реакция в случай на американски санкции. И по този въпрос Германия се оказа в пълна изолация, пише германското издание Bild, позовавайки се на Партията на зелените, която направи питане  по този въпрос във Федералното министерство на икономиката.

Ако санкциите се приложат и Европа не е в състояние да отговори на американския натиск, на риск са изложени многомилиардни инвестиции. Операторът на проекта – компанията Nord Stream 2 AG, предупреди, че новите санкции ще засегнат директно над 120 компании от повече от 12 европейски държави, те ще блокират около 700 милиона евро инвестиции в довършването на газопровода и ще застрашат около 12 милиарда евро вече направени капиталовложения в енергийната инфраструктура на ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Но ако се въведат санкции срещу въвеждане в експлоатация, тогава не всичко ще зависи от Газпром, мислят експерти. „Това ще бъде странна ситуация. От една страна, има закони на ЕС, които предвиждат, какво трябва да се направи, за да се получат всички сертификати и разрешение за въвеждане в експлоатация. От друга страна, могат да бъдат одобрени санкции, които забраняват издаването на сертификати и разрешителни. Да предположим, че Газпром завърши изграждането на СП-2 и дойде с всички документи при немските регулатори за правото си да въведе в експлоатация строежа. Регулаторът ще трябва да реши, на какво да се подчини – собствените си закони или американските санкции. Германският канцлер Ангела Меркел критикува именно този правен конфликт”, каза за медията ng.ru Юшков.

Ако САЩ принудят Европа да се откаже напълно от СП-2, Газпром ще пострада в по-голяма степен, тъй като осигури половината от 9,5-те милиарда евро за проекта, каза Юшков. Газпром плати за разширяването на газопреносната система от Ямал до Ленинградска област. А парите от пет европейски компании бяха издадени като заем, осигурен 100%  гаранция от оператора SP-2.

Но европейците също ще пострадат, продължава Юшков: „Те изградиха продължението на СП-2 в Германия и извън нея. Освен това задачата на САЩ е да създадат недостиг на руски газ в Европа, така че цените да се повишат и доставката на ВПГ от САЩ да стане печеливша. И европейците ще плащат за всичко това. Тоест, те ще страдат от спада на конкурентоспособността на своята икономика“.

Турски поток също се оказва в странна позиция, казва експертът. Газпром счита, че този проект завършва в Турция. И на територията на ЕС вече има независими газопроводи. Но САЩ смятат всички разширения на офшорния газопровод за Турски поток, така че САЩ притискат България да спре Турския поток, както навремето спря Южен поток. Точно това е слабото звено на проекта. Дори от политическа гледна точка е важно, Русия да натисне силно България, принуждавайки я да не се отказва от завършването на строителството“, казва Юшков.

Според експерта по „пазари на петрол и газ“  Владимир Блинков, шансовете, разширяването на санкциите да бъдат приети под формата на закон, са много високи и като се вземе предвид опитът на Allseas, може да се очаква, че чуждестранните компании няма да застрашат целия си бизнес заради възможността да работят на СП-2. …  „Инвеститорите в изграждането на СП-2 със сигурност ще понесат големи загуби, но е малко вероятно да искат да направят целия си бизнес уязвим от санкции по целия свят“, казва Блинков.

В същото време загубите на Газпром, според експерта, ще представляват повече от половината от всички инвестиции. „Независимо от формата за набиране на средства, повече от половината от инвестицията са руски пари. Следователно, загубите на Газпром от празна тръба могат да възлизат на около 5-6 милиарда евро (до 480 милиарда рубли при сегашния валутен курс) “, каза експертът.

Разходите на СП-2 са около 11 милиарда евро, казва Станислав Митрахович, водещ експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация. „Кредиторите на проекта от пет европейски енергийни компании могат да поискат да си върнат инвестираните пари (тези пет компании финансираха половината от проекта). Но по нататък Газпром все пак може да завърши изграждането на тръбата, а кредитите неизбежно трябва да бъдат върнати – просто сега това може  да стане по-бързо“, казва Митрахович.

„Сюжетът със санкциите не е текущ момент, а развиваща се история, далеч от края“, казва той. – Правната рамка за санкциите в Съединените щати позволява да се налагат санкции срещу конкретни компании, но не задължава да го правите. Ето защо, страхувайки се да създадат изключително тежък стрес за американско-европейските отношения, американците може да не рискуват да ударят твърде силно Европа“.

Митрахович смята, че сухоземните разширения на Турския поток не трябва официално да попаднат под санкциите, но това е въпрос на „творческа интерпретация“ на американските политици. „Формално вече е възможно да се удари всеки европейски бизнес, който работи с Русия. Но твърде мощните удари от този тип са опасни за самите американци, тъй като неизбежно ще обърнат Европа срещу Вашингтон“, казва Митрахович.

Коментар AA

*Болдването на текст в анализа е на редактора.

Първо, от текста става ясно, че Русия не таи надежда, Европа да наложи ответни санкции.

Второ, загубите от проекта са огромни и Газпром ще поеме основния удар.

Трето, надеждите санкциите да не се прилагат за оншорната /сухоземна част изтъняват, тъй като разпространяването на санкциите върху сертифициращите компании и разрешенията за пуск в експлоатация на практика правят газопроводите неизползваеми.

Четвърто, за пръв път от руска страна се признава експлицитно, че санкциите касаят и българската част- продължение на Турски поток. Това опровергава твърденията  на българския енергиен министър, че Балкански поток е изключен от действията на американските санкции. В прав текст се казва, че за Москва България е слабото звено на проекта.

Пето, очевидно крайното решение ще зависи и от изхода на изборите за президент – твърдението че това е „история в развитие“.

Американските санкции са неизбежни във вида, който е изложен в този текст и отразяват реалистичните очаквания на Москва. Изводът е, Кремъл вече не храни надежда, че може да реализира „потоците“ си до край. Това означава, според наблюдатели, че натискът върху България рязко ще нарасне, което обяснява и твърдоглавието на премиера Борисов и отказа му да подаде оставка.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *