Светът

IES ENERGY BRIEF: Кризата подхранва новия газов бум на Катар

By Charles Kennedy – July, 2020, oilprice.com

От настоящата криза на енергийния пазар Катар може да се възползва и да подхрани втори газов бум, пише PwC в доклад, цитиран от Gulf Times.

Най-големият износител на втечнен природен газ в света преди три години изненада пазарите, като вдигна мораториума за сондиране в офшорното Северно поле, което споделя с Иран( катарската част се нарича North Dome, а иранската South Pars – виж картата). През 2019 г. Катар заяви, че ще увеличи производството на ВПГ от 77 милиона тона в момента /тогава/ на 126 милиона тона до 2027 г. Изглежда решението се мотивира както от нарастващото търсене на ВПГ, така и от нарастващата конкуренция, по-специално от австралийски и американски проекти.

През февруари тази година страната реши да забави разширяването на Северното поле на фона на спада в цените на втечнения природен газ, обусловен от глобалното свръх предлагане, но планът до 2027 г. остава. Сега Катар е готов да се възползва от това свърхредлагане.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Най-важното икономическо развитие от много години беше изненадващото съобщение на Qatar Petroleum през ноември, че новите оценки са разширили прогнозите както за географския обхват, така и за обема в Северното поле“, казва PwC в своя доклад. В резултат на тези нови оценки е установено, че Северното поле – най-голямото газово находище в света – се разпростира и на сушата, като оценките на резервите са удвоени до 1760 трилиона куб. фута газ (50 трилиона кубически метра) и 70 милиарда барела кондензати.

Междувременно много частни компании, особено в Съединените щати, са принудени да забавят изграждането на повече капацитет за втечнен природен газ поради понижаването на цените. Някои проектирани съоръжения може никога да не видят светлината на деня, освен ако цените на газа скоро не се повишат. На този фон Катар ще спечели по-голям пазарен дял, тъй като конкуренцията се свива, и остава най-евтиният производител на втечнен природен газ.

Дори при настоящите производствени нива, анализ на МВФ и рейтингови агенции дава на Катар най-ниската цена на петрола в региона, а министърът на финансите заяви, че цената на безработицата трябва да падне допълнително до под 40 долара след 2022 г., дори преди да дойде онлайн новият капацитет за втечнен природен газ“, казват анализаторите на PwC в доклада.

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Crisis-Fuels-Qatars-New-Gas-Boom.html?mc_cid=4d5ec9a50b&mc_eid=fa7dc3a8b4

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *