България

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Президентът Радев премълча, че е подписал декларация, осъждаща Русия

(Дез)информация/Анализи

Президентът Румен Радев премълча, че е подписал декларация, осъждаща Русия на срещата на високо равнище в словашкия град Кошице, която събра държавните глави на 9 държави от НАТО. Радев е подписал документа заедно с колегите си от другите 8 страни, участвали във форума, но той все още не е публикуван на сайта на президентството, пише „Дневник“.

Освен това още по време на неформалната среща в Кошице, на която бе поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Радев отправи остри критики към форума. Според съобщението на сайта на държавния глава, той е заявил пред журналисти, че регионалният формат изострял риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса, и че за съжаление неформалната инициатива, известна като Б9, се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави-членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Няма съобщение каква е позицията, която Румен Радев е изразил на заседанието с колегите си и Столтенберг, но се изтъква – включително в заглавието – че той е бил на форума на Деветте от Букурещ, „за да не допусне друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти“.

Той е заявил още, че „определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията“.

Ето какво пише в Декларацията от Кошице на президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия (текстът е от сайта на румънския президент Клаус Йоханис):

„Особено сме загрижени от продължаващият конфликт в Източна Украйна и напрежението напоследък в Азовско и Черно море, произтичащи от незаконното и нелигитимно анексиране на Крим и струпването на военни сили. Това е още една демонстрация на това, че Русия не зачита международното право, на конфронтационното ѝ поведение и употреба на военна сила и невоенни действия, каквото е строителството на мост над Керченския проток, чрез които преследва геополитическите си цели. Потвърждаваме подкрепата си за подхода на НАТО към Русия, основан на силно сдържане и отбрана и отвореност за диалог, както бе договорено на срещата на върха в Уелс, с цел да се избягват неразбирателство, погрешни преценки и непреднамерена ескалация.“

В документа се отправят критики към Русия – без да се споменава поименно страната – за ролята ѝ в замразени (някои дори от почти 30 години) конфликти в бивши съветски републики:

„Потвърждаваме твърдата си подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна, Грузия и Молдова в техните международно признати граници. Докато реализират европейските и евро-атлантическите си аспирации, тези страни ще продължат да се възползват от нашата подкрепа за техните опити да подсилят съпротивата си срещу всякаква външна заплаха.“

В декларацията се казва още, че:

– приветстваме и подкрепяме увеличаването на военното присъствие на САЩ и Канада в Европа и в частност на източния фланг на НАТО

– никоя страна не може сама да се справи с комплексните и разнопосочни заплахи, простиращи се от конвенционални и хибридни форми, включително кибер и терористични заплахи, регионална нестабилност, нередовна миграция, разпространяване на оръжие за масово унищожение и заплахи за енергийната ни сигурност

– изправени сме пред засилена употреба на дезинформация и пропаганда; традиционните граници между воденето на война с военни и невоенни средства избледняват

– оставаме ангажирани със сигурността и стабилността на Западните Балкани, които са район на стратегически интерес на Алианса, и ще продължим политическия диалог и практическото сътрудничество с партньорите в този регион.

Коментар на АА

Главният хибриден сайт на Кремъл у нас се позовава на статия на „Дневник“ от преди близо година и половина за да припомни на президента Радев за „прегрешенията“ му спрямо Москва и да го предупреди да не излиза извън рамките на зададената му роля на „балансиращ“ и „защитник“ руските интереси у нас.

Ако се направи анализ на публикации в руските медии, близки до Кремъл, от последните месеци, може да се проследи линия на явна и зле прикрита критика за ролята на Румен Радев в сегашните събития, включително и за критиките му и искането за оставка на сегашното правителство. Участието на отявлени русофили в протестите бе именно с цел да се предотврати еволюцията на протеста в искания срещу руските интереси.

В момента Русия няма друг по-важен интерес, около който формира и отношението си към произтичащите събития. И това е българския сегмент на Балкански поток. Доколкото Румен Радев, според Кремъл, „дестабилизира“ правителство, което е поело ангажименти и реализира този проект, то и отношението към него от официална Москва еволюира.

https://bgr.news-front.info/2020/08/03/prezidentt-radev-premlcha-che-e-podpisal-deklaracziya-oszhdashha-rusiya/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *