Светът

Teknoblog.ru: Как ЕС и Германия могат да спрат изнудванията на САЩ

(Дез)информация/Анализи

Европейският съюз като цяло и по-специално ФРГ трябва да спрат американското изнудване над проекта „Северен поток 2“. Това заяви в интервю за WirtschaftsWoche Мануела Швезиг, министър-председател на германската източна провинция Мекленбург- Предна Померания.

„Сега имаме нужда от ясен сигнал, че Германия и Европа няма да позволят да бъдат изнудвани по този въпрос“, заяви Швезиг. Тя отбеляза също, че САЩ не могат да посочат на Германия кои източници на енергия трябва да използва.

„Ако допуснем такава намеса, това ще е върха“. Кой гарантира, че следващата стъпка няма да е да започнат да ни казват кои машини можем да използваме? “ – добави политикът.

Швезиг каза също, че Германия се нуждае от газ, доставян през „Северен поток 2“, за да премине към възобновяеми енергийни източници. „Единствената алтернатива би бил газът от Америка, който също би бил много скъп“, каза Швезиг.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Почти всички държави от ЕС протестираха срещу новите санкции на САЩ срещу компании, изграждащи Nord Stream 2. „Можем да потвърдим, че на 12 август имаше демарш на политиката за санкции на САЩ по време на срещата на делегацията на ЕС с американското външно министерство. 24 държави-членки взеха участие в демарша, който се проведе под формата на видеоконференция “, заявиха източници в европейските дипломатически среди пред в. Die Welt.

По отношение на съдържанието, протестната нота е в отговор на изявлението от 17 юли на върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. Тогава ръководителят на европейската дипломация заяви, че ЕС е дълбоко загрижен за увеличената честота на използване или заплаха от използване на санкции от страна на САЩ срещу европейските компании. Включително срещу проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

От своя страна Европейската комисия нанесе удар по Съединените щати

Освен това, дори Европейската комисия (ЕК) говори за новите санкции. Становището на ЕК беше изразено в интервю за германския вестник Handelsblatt от представителя на Европейския комисар по енергетиката Кадри Симсън.

„Екстериториалното прилагане на санкциите нарушава международното право“, каза Симсън. Тя отбеляза, че по принцип ЕС отхвърля ограничителните мерки, предприети от трети страни спрямо европейските компании, ако те извършват легитимна дейност.

Представителят на Европейския комисар добави, че ЕК следи отблизо прилагането на директивата на ЕС в областта на енергетиката. И Германия напълно е спазила тази директива при прилагането на Nord Stream-2.

„Целта на Европейската комисия винаги е била да гарантира, че„ Северен поток 2 “, ако бъде приложен, ще работи по прозрачен и недискриминационен начин, с подходящо ниво на надзор и в съответствие с основните принципи на международното и европейското енергийно законодателство“, каза Симсън.

Според нея ЕК е изключително загрижена относно решението на Държавния департамент на САЩ да включи „Северен поток 2“ и „Турски поток“ в проекти, предмет на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

„Това е част от една по-тревожна тенденция, включваща и случаите на Иран, Куба, Международния наказателен съд и проекта„ Турски поток “. Съединените щати непрекъснато прилагат санкции или заплашват европейски компании с тях “, припомни Европейската комисия.

Коментар на АА

Руските медии системно раздуват значението на разногласията между САЩ и ЕС по санкциите, които се Конгреса налага срещу Северен и Турски поток – 2.

Първо, те са в пълна хармония с Европейската Трета директива, която забранява използването на повече от 50 процента от капацитет на инфраструктура за пренос на газ само от един доставчик или търговец. Нито Турски поток – 2, нито Северен поток -2 изпълняват тези изисквания, както в частта „входящ“ в ЕС газопровод, тоест такъв касаещ морската част, а така също и наземната част.

Типичен пример е Турски поток – 2, който на входа на българската мрежа е ангажиран 80 процента, на изхода от България в Сърбия 90 процента, а на входа в Сърбия 100 процента. Това просто няма как да мине.

Второ, реакциите на които в Кремъл се опитват да представят като „ответна реакция“ на ЕС са на много ниско равнище. Канцлерът Меркел даде да се разбере, че няма да има ответни реакции, а решенията ще се потърсят в рамките на диалог.

Още по странно е, че размяна на мнения, по време на среща на дипломати от Държавния департамент и на ЕС /ЕК плюс страни/, на която уж 24 страни от ЕС /сред които и България/ се изразили недоволство от екстериториалните действия на санкциите на САЩ, се възприема едва ли не като търговска война.

Трето, самият факт че Русия упорито се придържа към фалшивата опорка, че втечненият природен газ е по-скъп от руския, без да отчита фактите че природният газ в много страни на Европа до скоро беше по-евтин от цената му в редица области на самата Русия като Ленинградска, Смоленска и т.н. и сравнението е лесно достъпно през цените на борсите.

https://teknoblog.ru/2020/08/19/107128

  Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *