Светът

Politexpert.net: Германия възнамерява да се откаже от долара на фона на натиска на САЩ върху „Северен поток 2“

(Дез)информация/Анализи

САЩ непрекъснато заплашват немски компании, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“. Заради това германските медии призовават кабинета да извършва търговски операции само в евро …


Европейските страни и Европа вече не трябва да се крият, те трябва да разработят мерки за противодействие, за да се защитят, отбелязва германското издание Der Spiegel. ФРГ смята претенциите на САЩ за финансиране на Русия чрез закупуване на енергийни ресурси за нелепи. Докато Берлин купува 9 млрд. долара газ от „Газпром“, Вашингтон купува 7 млрд. долара руски суров нефт. Членките на ЕС помнят също, че по време на студеното време САЩ бяха благодарни на Руската федерация за снабдяването на Бостън с втечнен газ от Ямал, съобщава радио Sputnik …

Der Spiegel по-рано предложи да се увеличат митата върху американския втечнен газ. Освен това изданието предлага да се изоставят многомилиардните покупки на американско оръжие. Друга радикална мярка е забрана за влизане в Европейския съюз за всички американски политици, които заплашват германските компании …

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Това е типичен пример за сугестивна новина, информация, която внушава на германските власти каква трябва да им бъде политиката според Кремъл.

Идеята за отказ от долара е твърде стара и винаги опира да невъзможността да бъде осъществена поради чисто прагматични причини – отсъствието на заместител на американската валута. ЕС и конкретно Германия са експортно ориентирани и валутата в търговските сделки не само по желание на износителите. В много страни вносители на европейска и немска продукция търсенето на евро по никакъв начин не може да замести американския долар.

Постоянни приказки за ЕС контрасанкции срещу САЩ си остават точно това, приказки. Още по-повече митата за американския втечнен газ.

Откровени неистини, или по скоро данни извадени от контекст са посочените за внос на суров нефт от Русия за 7 милиарда долара. Руският суров нефт е глобална стока и на фона на обемите негов внос на САЩ тези обеми са просто символични, без никакво значение за американския пазар.

По същия начин стои и въпроса с вноса на руски ВПГ за 9 милиарда долара в Бостон. Тази сделка беше при специални отстъпки, за да се реализира пропагандна акция за Кремъл, за да покаже че руския природен газ е толкова конкурентен, че има търсене и в САЩ. Накрая се оказа, че част от ВПГ танкерите са пренасочени за други дестинации в Европа.

САЩ до скоро бяха най-големия производител на суров нефт и природен газ в света, с най-динамичен ръст на износа им, което изчерпва темата за „зависимостта им от руски енергийни източници“. Германия зависи от руски енергийни източници в далеч по-голяма степен, особено след реализацията на Северен поток – 2.

https://politexpert.net/211226-germaniya-namerena-otkazatsya-ot-dollara-na-fone-davleniya-ssha-na-sp-2

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *