Светът

IES ENERGY BRIEF: Глобалното управление на търсенето на природен газ като фактор за дългосрочен растеж след COVID

By Tsvetana Paraskova – Aug, 2020, oilprice.com

Световното потребление на природен газ през тази година се очаква да намалее с 4 процента, но глобалното търсене ще се върне към растеж след пандемията, благодарение на ниските цени на природния газ и по-строгите политики за опазване на околната среда, показва нов доклад.

Глобалният доклад за газа‘2020 / The Global Gas Report – публикуван от Международния газов съюз  (IGU), изследователската компания BloombergNEF (BNEF) и италианската компания за газова инфраструктура Snam  казва, че тенденцията за увеличаване на търсенето на природен газ поради опасенията за околната среда, която вече е била в ход преди пандемия, ще продължи, след като COVID-19 бъде поставен под контрол.

Международната агенция по енергетика (IEA) също вижда през 2020 г. глобалното търсене на природен газ да спадне с 4 процента, което би било най-големият шок за търсенето на газовите пазари в регистрираната история, като се очаква потреблението на природен газ да намалее с два пъти по-голямото количество, отколкото това стана след финансовата криза от 2008 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Конкурентоспособността на природния газ и увеличеният достъп до газ в развиващите се страни се определят като основни двигатели за по-високото търсене на газ в средносрочен план, особено за втечнен природен газ, констатира Глобалният доклад за газ 2020.

Глобалният внос на втечнен природен газ може да се върне към нивото си от 2019 г., веднага след 2021 г., в зависимост от постоянството и дълголетието на пандемията.

„Пандемията създаде смущения в световния енергиен сектор, но ниските цени на газ в крайна сметка ще стимулират растежа на търсенето с възстановяването на икономиката. Вече наблюдаваме безпрецедентно преминаване в Европа от въглища към газ и политиките за чист въздух на основните пазари на растежа, като Индия и Китай, ще доведат до по-голямо приемане на газ през следващите няколко години “, заяви Ashish Sethia, глобален стоков ръководител в BNEF.

В дългосрочен план обаче, ще са необходими нисковъглеродни газови технологии, но те ще зависят от значителни инвестиции и политическите действия, се казва в доклада.

„Все по-ясно е, че целите на Парижкото споразумение не могат да бъдат постигнати без значително увеличаване на технологиите за чист газ – като водород“, заяви Джон Мур, изпълнителен директор на BNEF.

„Докато днес икономиките са изправени пред предизвикателство, подходът на обединена политика може да отприщи инвестициите, необходими за намаляване на разходите, разработване на мащабни бизнес модели и стимулиране на възприемането в труднодостъпните сектори.“

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Global-Natural-Gas-Demand-Set-For-Long-Term-Growth-After-COVID.html?mc_cid=1ba5742fbd&mc_eid=fa7dc3a8b4

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *