Светът

IES ENERGY BRIEF: Петролът пада под 43 долара при оспорвано възстановяване на търсенето

By SHARON CHO AND ALEX LONGLEY on 8/21/2020, worldoil.com

Сингапур (Bloomberg) – Петролът падна, докато пандемията от коронавирус продължава да затруднява прогнозите за търсенето.

Тази месец европейската икономика неочаквано загуби скорост, което предизвика опасения относно потреблението на енергия и поднесе предизвикателството пред растежа. Регионът се бори за контролиране на ново нарастване на заразените  с коронавируса, докато се опитва да избегне нови блокирания.

Тъй като цените достигнаха петмесечен връх в началото на този месец, фючърсите за суровия петрол в САЩ почти не се преместиха, търгувайки в диапазон от 2,50 долара. Тази седмица Федералният резерв и ОПЕК+ поставят под съмнение перспективите за световната икономика и съответно търсенето на петрол. Все пак цените са определени с оглед отчитането на финансови резултати към края на седмицата, след като по-рано данните показват, че запасите от суров петрол и бензин са се свили.

Цените се контролират от увеличаването на добива, особено от ОПЕК+ и от Канада, „и възстановяването на търсенето се забавя значително“, заяви Хелге Андре Мартинсен, анализатор в DNB Bank ASA.

Цени:

За октомври West Texas Intermediate падна с 0,8% до 42,48 долара за барел nо лондонско време;

Brent за същия месец намалява с 0,7% до $ 44,60.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Доларът също напредна в края на седмицата, което прави по-скъпи стоките, търгувани през тази валута. Бързото разпространение на Brent – разликата в цените между предния месец и договора за следващия месец – е близо до най-широкото контанго / Контанго се появява, когато цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената на основния актив/ от май, което сигнализира за опасения относно свръхпредлагането.

С мрачни перспективи за потреблението, нефтените рафинерии започват да усещат натиска Рафинерията Baton Rouge на Exxon Mobil Corp. в Луизиана работи на празен ход само с един от двата си агрегата за бензин поради ниското търсене, според запознат информатор. Заводът затвори различни типове агрегати този месец и лошите маржове могат да означават, че повече щатски рафинерии ще потребяват по-малко от тежките марки суров петрол през август и септември, според търговците.

Други новини за пазара на петрол:

Очаква се Русия да бъде през септември суинг доставчик за суров нефт / той е в състояние да увеличи или намали предлагането на стоки при минимални допълнителни вътрешни разходи и по този начин да може да повлияе на цените и да балансира пазарите, осигурявайки защита от понижение в краткосрочен и средносрочен план/ на Атлантическия басейн, което потенциално помага на региона да увеличи износа си, дори когато цялостните доставки за останалата част от зоната намаляват и се движат по „плато“.

По метеопрогнози, за първи път от повече от 60 години две ураганни бури се отправят към Мексиканския залив и почти сигурно ще застрашат нефтената и газовата инфраструктура.

https://www.worldoil.com/news/2020/8/21/oil-falls-below-43-on-challenged-demand-recovery?id=58068708

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *