Регионът

IES ENERGY BRIEF: Румънската BSOG все още вярва, че първият газ е „постижим“ през 2021 г.

Aug 2020, spglobal.com/platts

Акценти

През второто тримесечие е изпълнен важен етап от тръбопровода;

Целта е получаване през първо тримесечие на 2021 г на първи газ от находището Midia ;

Проектът може да отговори на 10% от румънското търсене.

Лондон – Частната компания BSOG се надява, че може да добие първия газ от своя водещ проект Midia в офшора на Румъния през 2021 г., въпреки въздействието на пандемията COVID-19, заяви изпълнителният директор Mark Beacom пред S&P Global Platts.

BSOG и румънският газов оператор Transgaz през септември миналата година подписаха начално споразумение за въвеждане на газа от проекта Midia, в размер на 400 милиона долара, в националната мрежа.

Очаква се през следващото десетилетие газът от Midia  – за който се очаква да е около 10 млрд. куб. м, да стимулира добива на газ в Румъния, заедно с други големи проекти в Черно море, включително и управлявания от ExxonMobil проект Neptun.

BSOG първоначално е имал за цел,  първият газ от Midia да тръгне през първото тримесечие на 2021 г., но тази времева линия се измести.

„Общото изпълнение на проекта вече е 33% и все още сме на мнение, че първи газ през 2021 г. е постижим“, заяви Beacom в коментари по имейл.

Beacom заяви, че напредъкът по проекта е постигнат в съответствие с насоките, относно влиянието на коронавируса.

„През второто тримесечие успяхме да завършим един важен етап – транспортирането на всичките ни тръби, с дължина 147 км, от Гърция до нашия склад за съхранение в Констанца – по време на мерките за блокиране, при пълно спазване на всички ограничения заради COVID-19“, каза той.

Midia – блокът, който включва офшорните полета Doina и Ana – ще се състои от пет морски сондажа за добив, един подводен сондаж в Doina и четири сондажни платформи в Ana.

Газопровод от 126 км ще свърже платформата Ana с нова пречиствателна станция на сушата с капацитет от 1 Bcm / годишно, което представлява около 10% от потреблението на газ в Румъния.

Beacom каза, че BSOG е „на половината път“ към завършване на съоръженията и структурата на платформата в Ana към корабостроителницата в Agigea.

„Докато в газопречиствателната станция във Vadu  сега работим върху основите и имаме стабилен напредък“, каза той.

BSOG също се надява скоро да започне да полага тръбопровода на 126 км от Ana до брега.

„Ако приемем, че няма прекъсвания, свързани с COVID-19, бихме могли да започнем пускането на офшорния тръбопровод в края на лятото“, заяви Beacom.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Полагането на тръбопровода от брега до мястото на платформата Ana трябва да отнеме два месеца“, каза той.

Продължава и работата по повторно активиране на тръбополагащия кораб, каза той.

Компанията BSOG – мажоритарна собственост на Carlyle Group – е сред редица румънски офшорни компании, които искат да разработват газови проекти, но някои разработки, включително Neptun, се бавят поради това, което се възприема като неблагоприятна регулаторна среда в страната.

BSOG взе окончателно инвестиционно решение/FID за Midia през февруари 2019 г. с едположението, че ситуацията ще се подобри.

Имаше критики към инвестиционния климат, след като в края на 2018 г. правителството приложи закони за налагане на горна граница на цените на газа, нов данък върху оборота от 2% за енергийните компании и нов закон за офшорките, който изисква операторите да продават 50% от добива на газ в морето на централизиран пазар.

„Все още настояваме, че отмяната на враждебните мерки като допълнителния данък и задължението за централизиран пазар /няма друг конкурентен пазар/, които бяха наложени през ноември 2018 г., е от съществено значение, за да има опит от страна на инвеститорите да си възвърнат доверието в развитието на Черно море“, каза Beacom.

„Виждаме някои усилия от страна на правителството за справяне с тези проблеми, но без пълното сътрудничество на всички политически партии, Румъния ще загуби от тази огромна, ограничена във времето възможност за страната“, каза той. „Нашият проект се движи напред въз основа на допускането, че тези проблеми ще да бъдат решени.“

BSOG осигури дългосрочно споразумение с румънско дъщерно дружество на френската Engie за продажба на целия добив на газ в Мидия – минус обемите, които добивниците в момента са длъжни да продават на централизирания пазар – както и договор за пренос на газ с Transgaz в националната мрежа за период от 15 години.

BSOG е оператор на Midia със 70% дял. Нейни партньори са частната инвестиционна компания Petro Ventures Resources (20%) и италианският компания за добив на газ Gas Plus International (10%).

https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/natural-gas/080620-romanias-bsog-still-believes-first-gas-achievable-in-2021-ceo

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *