АкцентБългария

Тelegraph.co.uk: Нараства натискът върху българския премиер да напусне поста си след последния антикорупционен протест

(Дез)информация/Анализи

Полиция и протестиращи се сблъскаха пред строго охранявания парламент в София в една от най-големите демонстрации досега срещу Бойко Борисов

ByJames Crisp, БРЮКСЕЛ КОРЕСПОНДЕНТ 2 септември 2020 г. • 14:50 ч

Полиция се сблъскват с протестиращи пред парламента.

В четвъртък в София избухнаха сблъсъци между полицията и демонстрантите, когато хиляди българи призоваха за оставката на Бойко Борисов, министър-председател на страната.

Демонстрацията пред парламента в българската столица беше една от най-мащабните за два месеца протести срещу г-н Борисов, който е обвинен за неспособността си да се справи с ендемичната корупция в най-бедната държава в ЕС.

Протестиращите разтърсиха полицейски коли и хвърлиха яйца, ябълки и боклуци по стотици служители с екипировка за борба с безредици, защитаващи строго охранявания парламент.

Полицията извърши 35 ареста и използва лютив спрей срещу демонстрантите по време на „Голямото народно въстание“, което се проведе на първото заседание на парламента след лятото. Около 45 души, включително полицаи, бяха лекувани в болница след сблъсъците.

Около 20 служители са били засегнати от лютивия спрей, насочен към тях от демонстрантите, каза шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Натискът върху господин Борисов, 61 г., майсторът на карате и бивш охранител, призова през месец август за нова конституция, но протестиращите и опозиционните партии отхвърлиха това като трик, за да спечели време.

Три пъти избраният премиер обеща да подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за избиране на голямо национално събрание, натоварено с гласуване на нова конституция.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Малко вероятно е  той да получи достатъчно гласове, за да продължи напред с плана си.

В парламента президентът Румен Радев призова за оставката на дясноцентристкото правителство на Борисов и призова депутатите да отхвърлят плановете за нова конституция.

„Не липсата на нова конституция изведе хората на улицата, а липсата на морал в ръководството, ерозията на държавността и корупцията,“ каза той.

България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се класира като най-корумпираната страна-членка според Transparency International, но все още няма присъда над висш служител по обвинения в корупция.

Въпреки това, нейният опит в областта на върховенството на закона не привлича същото внимание от страна на Европейската комисия както страни като Полша и Унгария.

За разлика от Варшава и Будапеща, г-н Борисов винаги е внимавал да демонстрира лоялността си към ЕС и по-специално към влиятелната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП), но международният натиск се увеличава.

В понеделник демонстранти с транспаранти с надпис „спрете да финансирате нашата мафия“ се събраха пред офисите на Европейската комисия в София

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/02/pressure-grows-bulgarias-prime-minister-quit-latest-anti-corruption/?WT.mc_id=tmgliveapp_iosshare_Av2hlhnKGkPR&fbclid=IwAR30s5xFv45nJ3O4gIf42r5p9BJrUk8vE5G-7gjrzgXzscAaO5Jsg6Edz6I

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *