Светът

IES ENERGY BRIEF: Роснефт отново прави „удари“ в Арктика

Joseph Murphy, Moscow,August 2020, admin.petroleum-economist.com

Руската петролна компания добави още резерви към амбициозния си проект Vostok Oil

Роснефт в края на юли отбеляза ново откритие на петрол в руската Арктика, като добави обеми към мегапроект, от който се надява, че може да добие до 2,3 млн. барела / ден нефт в рамките на десетилетие. Компанията откри над 20 млн. т (147 млн. барела) суров петрол след сондиране на границата между руските райони Ямало-Ненец и Красноярск. Полето, наречено Новоогенное, съдържа около 1 млрд. м³ природен газ.

Контролираната от държавата компания, добиваща петрол и газ, изследва  най-северните места на най-плодотворния Западно-сибирски басейн в Русия, за да изгради допълнително ресурсната база в основата на проекта Vostok Oil. Проектът вече обхваща полета с около 5 млрд. т (37 млрд. барела) суров петрол, според Роснефт, въпреки че не е ясно каква част от този обем е извлекаем запас.

Големи планове

Проекът Vostok Oil може да донесе до 2024 г. до 25 млн. т / год. (500 000 барела/ ден) нефт, като нарасне до 1 млн. барела/ ден до 2027 г. и 2,3 млн. барела / ден до 2030 г., изчислява Роснефт. Ако бъде постигнато, развитието ще опринесе около 20 %  от прогнозираната обща продукция на Русия в края на десетилетието.

Проектът обединява находищата Vankor на Роснефт с допълнителни находища на север. Основният му фокус ще бъде 8,8 млн.барела от находището Paiyakhskoye на полуостров Таймир, за първи път идентифициран по време на съветската епоха. Но Vankor не е собственост на Роснефт, по-скоро на малко известна частна фирма, наречена Neftegazholding, принадлежаща на бивш президент на Роснефт, Eduard Khudainatov. Двете фирми тепърва ще уточняват как ще работи партньорството.

Във Vankor Роснефт си партнира с индийски компании – които може да са в състояние да осигурят както капитал, така и пазар за петрола от проекта – докато някои от другите активи на Vostok Oil се управляват от съвместното му предприятие с BP.

Изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин през февруари каза пред руския президент Владимир Путин, че инвестицията на Vostok Oil може да надхвърли 10 трлн. ($140 млрд.) – като се позовава на общия размер на капитала за целия период, живот на проекта. Инфраструктурата му ще включва ново морско пристанище, хиляди километри тръбопроводи и около 2000 MW мощност за производство на енергия.

Макар и амбициозна, Русия неизбежно ще трябва да предприеме подобно развитие, за да поддържа нивата на добив в дългосрочен план. Основните полетата на Западен Сибир вече са в упадък, което подтиква добивниците да продължат на север.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Vostok Oil е възможен в смисъл, че в един момент те ще трябва да го направят, ако искат да поддържат цялостния руски добив“, казва Роналд Смит, анализатор от базираната в Москва инвестиционна банка BCS GM. „И ако петролът е на разумни цени – наречете го 50-60 долара /барел – няма причина да не работи.“

Геоложката сложност, нещо, което Роснефт не е коментирал, ще бъде ключов фактор. Но като цяло, западносибирските полета имат много атрактивни геоложки характеристики, включително висока порьозност и висока пропускливост

Държавна помощ

Подкрепата на правителството обаче, също ще бъде жизненоважна. „Имате нужда от данъчни облекчения, защото данъчният режим е много тежък. Правителството взема 90-95% от икономическата полза от всеки барел, който излиза от земята“, казва Смит.

Данъчните облекчения са точно онова, което изглежда Роснефт е настроен да получава. Миналата година компанията постигна принципно споразумение с финансовото министерство за преминаване на Vostok Oil към новия руски режим на свръх печалба (EPT), който в момента се изпитва. EPT до голяма степен замества данъка за добив на минерали и е предпочитан от добивниците, отчасти, защото им дава възможност да приспадат историческите загуби от данъчната си основа.

В молбата си за по-ниски данъци Роснефт казва, че Vostok Oil ще изнася продукцията си чрез танкери – подпомагането на разработването на любимия проект на Путин, който превърна в национален приоритет Северния морски път. Но това не важи за находищата на Vankor, които вече са свързани с нефтопровода на Русия. Според Смит, Роснефт вероятно въвежда тези полета в проекта, за да разшири обхвата на данъчните облекчения, подобрявайки икономичността на проекта за по-северните разработки на „зелено“.

Амбиции за втечнен природен газ

Петролните находища на Vostok Oil съдържат и значителни количества газ, които Роснефт може да избере да свърже към националната газова система чрез нови тръбопроводи. Но в зависимост от запасите на газ, може да се разгледа отново схема за износ на ВПГ.

Фирмата отдавна се стреми да се присъедини към местните конкуренти на Газпром и Новатек на световния пазар за ВПГ, но амбициите й остават нереализирани. Схемата за втечнен природен газ Pechora с 4.3 млн. т / година в северния руски регион на Ненец беше изоставена преди две години, след като Роснефт прие, че регионалната й ресурсна база е недостатъчна.

Предлаганата инсталация Far Eastern за втечняване заедно с ExxonMobil и другия й партньор Сахалин-1 остава предмет на допълнителна и продължителна дискусия. Но всяко движение към FID – окончателни инвестиционни решения – е малко вероятно, докато пазарните условия за ВПГ са лоши.

http://admin.petroleum-economist.com/articles/upstream/exploration-production/2020/rosneft-strikes-again-in-the-arctic

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *