Регионът

IES ENERGY BRIEF: BRUA – Фаза 1, Газовата компресорна станция Bibesti е завършена

August, 2020, Adrian Stoica, energyindustryreview.com

Трансгаз завърши работи на третата и последна газова компресорна станция в рамките на проекта BRUA /газопровод България, Румъния, Унгария и Австрия/ Фаза 1, тази в Бибести, окръг Горж. Пускането в експлоатация на станцията се състоя на 23 август, а на събитието присъства румънският премиер Людовик Орбан, заедно с министъра на икономиката, енергетиката и бизнес средата и други държавни служители, както и генералният директор на SNTGN Transgaz SA , Ion Sterian и представители на изпълнителното ръководство на компанията и на местните публични власти.

Това е третата и последна компресорна станция в рамките на фаза 1 на проекта BRUA, която Трансгаз  въвежда в експлоатация след откриването и пускането в експлоатация през 2019 г. на газокомпресорни станции в окръг Юпа-Карас Северин (30 септември 2019 г.) и окръг Подисор-Гюргево (31 октомври, 2019).

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Целта на компресорната станция Bibesti е да компресира газ, за да компенсира загубите на налягане, присъщи на процеса на пренос на газ. Станцията е двупосочна, като може да компресира газ както в посока Подисор / Гюргево, така и в посока Юпа / Надлак. Газовата компресорна станция Bibesti е технологично съоръжение, свързано със следните магистрални газопроводи: Dn 32 ″ GCS Podisor – GCS Bibesti, Dn 32 ″ GCS Bibesti – GCS Jupa, Dn 20 ″ GCS Bibesti – TN Hurezani.

Компресорната станция Bibesti е част от Фаза 1 на газопровода BRUA, стратегически проект, който е одобрен, подкрепен и финансиран на европейско ниво, със съфинансиране от Трансгаз.

„Правителството подкрепя амбициозния инвестиционен план, разработен от Трансгаз. Имаме редица други изключително важни инвестиции, които се реализират или ще се осъществят. Разбира се, целите, които преследваме, са от една страна, по-добра взаимосвързаност, диверсификация на източниците на доставка на газ с цел повишаване на енергийната сигурност на Румъния; ние също се стремим, като цел, да разширим основните газопроводи във възможно най-много райони в Румъния, за да позволим връзка с газови мрежи, така че румънският газ да обслужва румънците, да достига до домовете на румънците, да достига до местните общности и особено да осигурява подкрепа за програми за развитие на местните общности … Паралелно с инвестициите на Трансгаз, правителството вече е разработило и вече изпълнява програма за финансиране на газоразпределението, за разширяване на местните газови мрежи.

На свой ред генералният директор на SNTGN Transgaz Ion Sterian  заяви: „Газопроводът BRUA не е магистрала за изпускане, BRUA ще бъде неразделна част от Националната газопреносна система, фактор за енергийна сигурност и двигател за националното икономическо развитие. Природният газ ще достигне Европа през газопровода TAP от терминалите за втечнен природен газ в Северна Гърция, от Ревитуса и Александруполис и по-нататък, от вертикалния коридор Гърция-България-Румъния, осигурявайки двупосочен преносен капацитет от 1,5 млрд. куб.м / годишно  в / от България и 1,75 bcm / годишно  в / от Унгария. Винаги сме работили на няколко нива, като BRUA е един от най-важните ни проекти, но далеч не е единственият. Паралелно работихме по газопровода Унгени-Кишинев, геостратегически проект за Румъния и Република Молдова и който бяхме възложили в края на юли, в съответствие с поетите ангажименти. През цялото това време винаги сме обмисляли разработки на  национални транспортни системи/ NTS в различни региони на страната, както и тези от североизточната част на страната, или в южната част, през тръбопровода Крайова-Сегарча-Калафат, където също открихме участъка Крайова-Сегарча ”.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *