Светът

IES ENERGY BRIEF: Проектите в Мозамбик се адаптират към живот във военна зона

Tom Bowker, 4 September 2020, admin.petroleum-economist.com

Войната в Кабо Делгадо се засилва, но работата по LNG проекта на TOTAl продължава

През последните дни бяха забелязани стотици, ако не и хиляди войници, които се насочват към Палма, областта в североизточен Мозамбик, където е дом на огромни енергийни проекти, ръководени от Total и Exxon – за втечняване на газ от офшорни полета в басейна на Ровума.

Досега районът, включително град Палма и полуостров Афунги, където Total разработва проекта си за втечнен природен газ в Мозамбик, в зона 1, след окончателното  инвестиционно решение /FID миналата година, остана незасегнат от бунтовниците. Но войната отне 1500 живота в по-голямата провинция Кабо Делгадо, откакто започна през октомври 2017 г., но проектът не е незасегнат.

През последните няколко месеца войната направи невъзможен достъпа по главния път, водещ от столицата на провинцията и най-близкото значително пристанище Пемба до мястото на проекта. По-близкото, но по-малко пристанище Мочимбоа да Прая на 11 август е превзето от въстаниците и остава извън контрола на държавата към момента на подготовката на статията.

На сериозна охрана подлежат проектите на полуостров Афунги – в рамките на

меморандум за разбирателство (MoU), подписан от Total и правителството. Точните условия остават в тайна, но то замества предишно споразумение, наследено от Анадарко, предишния оператор на проекта, и Еni, съвместен оператор на съседния проект в зона 4. Съгласно тази договореност, газовите компании плащат „компенсация“ на правителството за защитната роля и осигуряват логистична подкрепа, се казва в изявление на Total, направено на Общото събрание през юни.

Total също осъществява свои собствени мерки за сигурност, наемайки – както прави по света – френски бивш военен персонал, по-специално от чуждестранния легион. Сигурността му в Афунги  ще бъде контролирана от бившите легионери Фредерик Марбот, който е нает директно от Total и Чарлз Строенг, който работи за подизпълнителя по сигурността Risk&Co. Операторите на Зона 4, Exxon и Eni, не подписаха новия Меморандум за разбирателство – което беше възприето като знак, че FID ще бъде забавено след текущата прогноза за 2021 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Натиск върху проектите

Газовите проекти все още могат да се реализират, докато войната продължава, казва Джоузеф Ханлън, изследовател в London School of Economics и дългогодишен наблюдател в Мозамбик. „Само полуостров Афунги и малката база в Пемба трябва да бъдат защитени, а достъпът може да бъде по море и въздух“, пише той в доклад, публикуван на 3 септември. „Газовите компании не се нуждаят от Mocimboa da Praia или от пътя. Самолети с размер до 737 могат да кацат на  Афунги и влаковете/танкери за втечнен природен газ и газовите сондажи могат да бъдат изградени с материал, докаран по море от Nacala ”, дълбоководно пристанище по-надолу по крайбрежието на Мозамбик.

„Няма да е толкова просто“, казва Йохан Смит, южноафрикански експерт по военни въпроси и сигурност със седалище в Мозамбик. „Всички са под огромен натиск от гледна точка време. Има определени срокове, които трябва да бъдат спазени. Ще отнеме месеци, докато пристанището в Афунги удълбочи канала. На този етап има само петчасов прозорец, за да се влезе и да се тръгне отново, или да заседне до следващия прилив.“

Междувременно Мозамбик остава с проблема за възстановяване на контрола над провинцията и прекратяване на войната и съпътстващата хуманитарна катастрофа. Газовите компании могат да функционират в защитена зона „както правят в много страни“, посочва Ханлън. „Но войната е тук и бунтовниците все още са предимно местни хора. Спирането на сухопътната война ще бъде много по-трудно и може да продължи десетилетие или повече.“

http://admin.petroleum-economist.com/articles/upstream/exploration-production/2020/mozambique-projects-adjust-to-life-in-a-war-zone

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *