АкцентБългария

Theins.ru: Топ мениджъри на “Роснефт”, “Газпром“ и „Ростех“ се установиха в курорт в България, който се контролира от група бивши разузнавачи

(Дез)информация/Анализи

Ръководителите на руски държавни компании, по-специално топ мениджърите на „Роснефт“, ВТБ, „Газпром“ и семейството на шефа на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, притежават апартаменти в черноморски курорт в България, недалеч от пристанищния град Варна. Както са установили авторите на съвместното разследване на изданието „Важни истории“, The Moscow Times и Българския център за разследваща журналистика Bird, този курорт се контролира от компания, свързана с местна престъпна група.

Групата „ТИМ“, която контролира курорта Свети Константин и Елена, беше наречена в американските дипломатически диспечери най-голямата „престъпна организация“, създадена от бивши военни и разузнавачи с връзки на високо държавно ниво.

Както установиха авторите на разследването, руснаците бяха привлечени в този курорт от бивш служител на българското КГБ, който се занимаваше с хотелиерски бизнес и недвижими имоти. Според българския регистър на недвижимите имоти те притежават 25 от 28 апартамента с площ от 100 квадратни метра или повече в елитен жилищен комплекс до хотел „Естрея Палас“.

Повече от 15 семейства от Русия са закупили недвижими имоти в курорта. Сред собствениците са бившата съпруга и син на ръководителя на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, заместник-председателят на ВТБ Валери Лукяненко, президентът на „РН Мениджмънт(част от „Роснефт“) Джулиан Левин, дъщеря и съпруга на бившия шеф на Федералната митническа служба (ФТС) Андрей Белянинов, съпруга шефът на Ростехнадзор Алексей Алешин и бившият ръководител на информационната служба на „Газпром“ Александър Беспалов.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Според разследването цената на апартаментите, принадлежащи на сина на Чемезов Александър, е приблизително шест милиона рубли. Според разследващите съпругата на шефа на „Ростех“ Любов Чемезова е купила апартамент за девет милиона рубли, а един от най-скъпите апартаменти в курорта за 42 милиона рубли принадлежи на семейството на бившия шеф на ФТС Андрей Белянинов.

Коментар на АА

Това разкритие е поредното от сагата висши чиновници в руската държавна администрация и държавен бизнес купуват имоти в България. В същност кампанията по закупуване на ваканционни имоти у нас беше стимулирана и форсираната на базата на ипотечни кредити гарантирани от руски банки, включително ВТБ и техните български банки контрагенти.

Няма съмнение, че това ще бъде представено като „редовен бизнес“, в който българска компания привлича заможни клиенти и прави печалби.  Проблемът е, че това не са просто проекти за луксозни ваканционни имоти, които са предназначени за пазара по принцип, без оглед на националност или статус, т.е. всеки желаещ да може да си купи имот, а такива които се реализират като екслузивни острови на руска затворена и ексклузивна собственост.

Всичко това става на фона на постоянни опити за забрани за руски държавни служители или членове на техните семейства да придобиват недвижима собственост зад граница. Това ограничение отсъства от новия проект за конституция, предложен от Путин и основно се реализира през пиар кампании и задължения за декларации за притежание на задгранична недвижима собственост.  

Полезното в този материал е, че зад всеки от притежателите на недвижимост у нас може да се проследи лична свързаност с реализацията на руски сделки у нас, голяма част от които остават скрити за обществеността, и разбира се ролята на местните бизнес структури.

https://theins.ru/news/234710

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Theins.ru: Топ мениджъри на “Роснефт”, “Газпром“ и „Ростех“ се установиха в курорт в България, който се контролира от група бивши разузнавачи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *