Светът

IES ENERGY BRIEF: Американският конгрес обяви за възможно забавяне на санкциите срещу Русия

September 14, 2020

Малко е  вероятно Конгресът на САЩ да успее да приеме законопроект за бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу Русия, преди следващите избори, заяви Мак Торнбъри, ключов член на Комитета по въоръжените сили на Камарата на парламента.

Законопроектът за бюджета за отбрана на САЩ за финансовата 2021 г., който съдържа строги санкции срещу проекта за газопровода Северен поток 2, няма да бъде приет до президентските избори през ноември. Това заяви Мак Торнбъри – член на Републиканската партия, на Комитета за въоръжените сили на Камарата. Комитетът по въоръжените сили носи отговорността да наблюдава Пентагона, всички военни служби и всички агенции на Министерството на отбраната, включително техните бюджети и политики. Според него, на демократите, републиканците и на Белия дом времето не стига за съгласуване на разпоредбите на законопроекта през оставащите два месеца.

„Има ли възможност всеки да получи това, което иска? Разбира се, да. Има ли вероятност това да се случи преди изборите? Не ”, цитира конгресмена Politico миналата седмица. Окончателната версия на бюджета ще бъде приета малко след изборите, изрази надежда Мак Торнбъри. Следващата фискална година започва на 1 октомври и Конгресът се опитва да гарантира, че разпределението бюджета за този период е договорено преди тази дата.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Какво пречи на приемането на бюджета за отбрана

Законопроектът за бюджета за отбрана беше одобрен преди това от Сената и Камарата на представителите. В допълнение към подробностите, относно разпределението на бюджетните кредити за военни нужди, законопроектът включва и инициативи, свързани, наред с други неща, с правомощията на президента и санкциите срещу трети държави и организации. Версиите на законопроекта, приети от двете камари обаче, се различават. Например версията на законопроекта в Сената беше изменена, за да предложи ограничения срещу всички компании, участващи в създаването на подводна газова линия в рамките на проекта Северен поток 2  от Русия до Германия, както и срещу тези, които застраховат кораби, извършват тяхната поддръжка и преоборудване. Ако тази версия бъде приета, ограниченията ще важат и за организации, които ще сертифицират готовия газопровод.

Последната точка отличава изменението на Сената от версията на проектобюджета, одобрена в Камарата на представителите. Сега Сенатът и Камарата ще трябва да се споразумеят за обща окончателна версия на законопроекта по време на специално заседание. На него ще присъстват предимно членове на комисиите по въоръжени сили на Сената и Камарата на представителите, но също така и членове на други комисии. Списъкът на участниците в заседанието все още не е направен, но сътруднците на апарата на двете камари вече са започнали преговори, пише The Hill. Забавянето на бюджета в Съединените щати не е необичайно. Проектобюджетът за текущата финансова година (1 октомври 2019 г. – 1 септември 2020 г.) беше одобрен от двете камари през юли 2019 г., представен на заседание през септември и подписан от президента през декември миналата година.

https://www.rbc.ru/politics/14/09/2020/5f5b91bf9a794715c03f45b2?from=from_main_12

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *