Регионът

IES ENERGY BRIEF: Европейската банка за възстановяване и развитие закупи 25% дял в газопреносната компания Vestmoldtransgaz, оператор на новопостроения газопровод Унгени-Кишинев

AUGUST 2020, hydrocarbons-technology.com

Като част от увеличението на капитала на Vestmoldtransgaz, банката е инвестирала 20 милиона евро (23,6 милиона долара) в газопровода.

Тръбопроводът за природен газ Унгени-Кишинев /Ungheni-Chisinau е 120-километрово продължение към съществуващата газова междусистема връзка Ungheni-Iasi /Унгени – Яш/, която през 2015 г. е построена в Молдова.

Проектът за интерконектора Ungheni-Iasi с дължина 43,2 км представлява първият и единствен директен газопровод, свързващ Молдова с ЕС. Той има максимален транспортен капацитет от 1,5 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно.

Vestmoldtransgaz е основана през 2014 г. Притежава и управлява газопроводна мрежа в Западна Молдова и е доставчик на транспортни услуги за природен газ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




През 2018 г. Vestmoldtransgaz е поета от румънския оператор на преносна система за природен газ SNTGN Transgaz, дъщерно дружество Eurotransgaz.

Ion Sterian  – главен изпълнителен директор SNTGN Transgaz SA казва: „През март тази година Transgaz и ЕБВР подписаха Меморандум за разбирателство в подкрепа на инвестициите в румънския енергиен сектор.“

Тръбопроводът Унгени-Кишинев ще даде възможност на Молдова да „диверсифицира“ своите енергийни източници. Страната внася 90% от енергийните си източници.

Вицепрезидентът на ЕБВР Alain Pilloux каза: „Тази връзка ще подобри енергийната сигурност на Молдова чрез диверсификация на източниците на доставка на газ, което е предпоставка за успешното развитие на страната.

„Проектът също така помага Молдова да се интегрира в бъдещи големи газови инфраструктурни проекти, като Транс-Адриатическия тръбопровод и газови източници от централноевропейските центрове, и го свързва с находищата на газ в Черно море. По-голямата интеграция ще доведе до икономически ползи за потребителите.“

Откакто ЕБВР стартира дейността си в Молдова, банката инвестира повече от 1,3 млрд. Евро (1,53 млрд. Долара) в 134 проекта в енергийния, инфраструктурния и производствения сектор на страната.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *