Регионът

IES ENERGY BRIEF: Турция в преговори с Либия за осигуряване права за проучване на нефт и газ в страната

on 9/10/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – Турция води преговори за проучване на нефт и газ в Либия, тъй като администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган търси възможности за бизнес в обхванатата от конфликти северноафриканска държава.

Турция и Признатото от ООН либийско правителство, което контролира столицата Триполи и други западни части на страната, обсъждат енергийни блокове на сушата и в морето, според турски енергиен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като информацията не е публична.

Турските служители проведоха разговори и с либийската National Oil Corp. относно производството на електроенергия и експлоатацията на тръбопроводи, каза експертът. Длъжностното лице не уточни дали NOC е бил включен в преговорите за енергийното проучване.

NOC, базирана в Триполи, не отговори веднага на молба за коментар от worldoil.com.

Енергийната сделка би укрепила връзките на Турция с Правителството на националното съгласие, което отблъсна по-рано тази година атаките на командващия на изток Khalifa Haftar за превземане на Триполи и постигане на пълен контрол над страна-член на ОПЕК. Анкара изпрати войски и военни съветници в Либия през януари, което се оказа решаващо за обръщане на силата срещу Haftar.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Либия, където са най-големите запаси от суров петрол в Африка, е разтърсена от война и беззаконие след бунта през 2011 г., който свали диктатора Муамар ал Кадафи. Страната е разделена между Правителството на националното съгласие/ GNA и Либийската национална армия на Haftar, която е подкрепена от Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

Войната опустоши петролната индустрия на Либия. Страната през юли доби само 100 000 барела суров претрол на ден, което е малка част от 1,6 милиона барела дневна продукция преди десетилетие.

Западна Либия е дом на най-голямото петролно поле в страната, Sharara.

Турция има дълбоки исторически връзки с Либия, която управлява до 1912 г. като част от бившата Османска империя.

GNA заяви, че нейният премиер Fayez al-Sarraj е посетил Турция по-рано този месец, за да обсъди с Ердоган икономическо сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността.

Двете страни са обсъдили „завръщането на турските компании за да завършат спрени инфраструктурни проекти в Либия и да допринесат за нови проекти“, се казва в изявление на GNA от 6 септември.

https://www.worldoil.com/news/2020/9/10/turkey-in-talks-to-secure-libyan-oil-and-gas-exploration-rights

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Турция в преговори с Либия за осигуряване права за проучване на нефт и газ в страната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *