Светът

IES ENERGY BRIEF: Газпром изостава от плана за доставки на газ за Китай

Руската компания Газпром през следващите четири месеца ще трябва да увеличи обема на доставките на газ за Китай чрез газопровода Силата на Сибир 2,4 пъти, за да изпълни нормите, предписани в договора.

През първите осем месеца на тази година Газпром достави само 2,3 милиарда кубически метра газ за Китай по тръбопровода Силата на Сибир, което показва голямо изоставане от плановете за годишни доставки. Тези данни са публикувани в корпоративния вестник на компанията, с позоваване на изявлението на Владислав Бородин, генерален директор на „Газпром трансгаз Томск“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Договорът с китайската страна предвижда доставка на 5 милиарда куб. метра годишно, което означава, че руската компания трябва да изпомпва още 2,7 милиарда куб. метра. За това Газпром трябва да увеличи скоростта на изпомпване 2,4 пъти. За да изпълни минималния план от 4,25 милиарда кубически метра, скоростта може да бъде ускорена 1,7 пъти. Напомняме, че гореспоменатият газопровод беше пуснат през декември 2019 г. Капацитетът на изпомпване през 2021 г. трябва да бъде 10 милиарда куб. метра газ, през 2022 г. – 15 милиарда.

По-рано Lenta.ru писа, че проблемите с обема на доставките са започнали веднага след старта на газопровода. Според вестника, основният проблем е наличието на множество нарушения в технологията за разработване на полето Чаяндинское, което е ресурсна база за Силата на Сибир, а около 50-те сондажа може никога да не достигнат необходимото ниво на добив. В тази връзка компанията планира да пусне Силата на Сибир-2, захранвана от полето Бованенковское в Ямал. Тук добавяме, че ситуацията ще се усложни от спада на цените на газа, тъй като договорът е обвързан с цените на петрола и газа с изоставане от 9 месеца. Това означава, че скоро цената на руския газ ще спадне наполовина в съответствие с котировките на цените на петрола в началото на годината.

https://versia.ru/gazprom-otstal-ot-plana-po-postavkam-gaza-v-kitaj

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *