Светът

Tsargrad.tv: Слязла ли е Русия от „петролната игла “? Путин обяви освобождаването на страната от критична зависимост

(Дез)информация/Анализи

Русия се отърва от критичната зависимост от колебанията в цените на въглеводородите. Това изявление направи Владимир Путин по време на среща със сенатори в Кремъл.

Държавният глава подчерта, че днес „икономиката и бюджетът ни вече нямат критична зависимост от колебанията в цените на петрола“. В същото време Путин подчерта, че въпреки че приходите от въглеводороди остават основният източник на доходи, вече няма критична зависимост от колебанията на световните пазари.

Президентът добави още, че ако през 2011 г. приходите от въглеводороди представляват половината от всички бюджетни приходи, то през 2021 г. техният дял ще намалее до 1/3..

„Постигаме такова ниво на стабилност на бюджетната система за първи път в съвременната история на Русия“, подчерта Путин.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Твърдението на Путин за това, че зависимостта на Русия от приходите от продажба на енерго ресурси е спаднала е повече от спорно. Абсолютният спад на приходите от продажба на енерго ресурси в сравнение с пиковите години е три кратен, което прави естествено намалението на техния дял като процент в приходната част.  Да припомним че най-високата си стойност руския БВП има през 2013 година, когато надминава 2,2 трилиона долара. В момента изчислен през средния курс на рублата до този момент се очаква през 2020 година да падне под 1,3 трилиона долара, като почти цялата част от спада се дължи на рязко намалените приходи от продажба на енергоресурси.

Но е факт, че обезценяването на рублата, не е проблем за Путин, тъй като в увеличава размера на паричната маса в рубли и прави възможно, поне на равнище пропаганда, подобни тези за устойчивост на руската икономика и социалните системи. Да, Русия намали зависимостта си от внос, но често за сметка на спад в качеството на продуктите и спад на жизненото равнище /там където стоките и услугите нямат равностоен местен заместител/.

В момента рублата е на рекордно ниски равнища 90 рубли за евро, което допълнително намалява оценките за прогнозен БВП за 2020 година.

https://tsargrad.tv/news/rossija-slezla-s-neftjanoj-igly-putin-objavil-ob-izbavlenii-strany-ot-kriticheskoj-zavisimosti_283185

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *