АкцентСветът

Inmoscowsshadows.com: Пътешествията в хакерството продължават: последното обвинение за ГРУ

(Дез)информация/Анализи

от Марк Галеоти

Новият обвинителен акт на Министерството на правосъдието на на САЩ срещу шестима хакери на руското военно разузнаване и чрез тях, срещу тяхната агенция и руското правителство, издава обичайната старателна и подробна работа. Въпреки че тези дела никога няма да стигнат до съда, те представляват завладяващ набор от документи, които могат да бъдат извличани още много години напред. Бих искал да засегна няколко важни момента:

Защо винаги зад всичко стои ГРУ?

Продължаваме да чуваме за неговите хакери – а дали те са единствените руски призраци, които вършат тази пакост? Въобще Службата за външно разузнаване (СВР) и Федералната служба за сигурност (ФСБ) също имат своите кибер звена. Фокусът обаче често е различен. ГРУ, както подобава на военна разузнавателна служба, наистина шпионира, но също така е непропорционално ангажирана с по-преки мерки, саботаж, виртуален еквивалент на взривяване на мостове и отравяне на водоизточници, което в служебната характеристика на Спецназ. Тези видове операции (1) са по-вероятни да бъдат разкрити, (2) по-вероятно е да разгневят обектите на атаки и (3) повече си струва да бъдат разгласени, за да покажат какво прави Кремъл.

СВР е по-скоро конвенционална, тиха служба за събиране на разузнавателна информация, докато ФСБ концентрира своите операции в чужбина, особено върху руските врагове на Кремъл или някои операции за влияние. Това не са твърди и валидни граници – руските служби се припокриват много повече от повечето западни, но това разграничение помага да се обяснят ключовите роли.

Струват ли си руснаците?

Би било изкушаващо да се мисли така, като се има предвид подробната информация, представена по отделните пуннктове в обвинителния акт, както и във всички видове минали разследвания, включително такива от недържавни участници като Bellingcat, Proekt и Insider. Със сигурност е вярно, че понякога могат да бъдат небрежни (не всички ли?).  А Русия също е място, където много полукласифицирана или поверителна информация е достъпна свободно в „тъмната“ мрежа или се предлага за продан, предоставяйки конкретни възможности за усърдни изследователи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Не бива обаче да се самоуспокояваме и да ги отписваме като  достойни за иронизиране конспиратори като героите на Кийстоун.

На първо място, очевидно не знаем кои операции все още са в ход (дори в случая с хакерския екип който се опита да проникне в архивите на Организацията за забрана на химическото оръжие OPCW, разкрит през 2018 г., това беше отчасти точно защото те вече бяха извършили подобни операции и преди).

На второ място, това отчасти е отражение на съвременния, взаимосвързан, свят на социалните медии, тъй като е много трудно да останеш скрит. Това е особен проблем за хората в разузнавателни служби в ерата на биометричните визи и вездесъщото видеонаблюдение, но разузнаването през хора продължава да се използва по принцип.

Една конкретна руска уязвимост обаче е взаимопроникването между престъпност и шпионаж. Това означава, че Москва може да „използва като оръжие “ организираната престъпност в чужбина, както съм писал другаде, но в службите има и високо ниво на корупция и престъпност. Това създава свои собствени уязвимости, като същевременно пречи на изпълнението на задачите от агенциите. Един от обвиняемите, Анатолий Ковалев, изглежда е бил палаво момче:

Защо, по дяволите, са решили да атакуват Олимпийските игри в Корея и Япония?

Изглежда, че тук няма реална стратегическа обосновка, но това е полезно напомняне, защо разбирането на международните отношения не бива да се свежда само до теория и качествени изследвания. Политиката се определя от хората и особено в авторитарните режими обикновено има по-малко лица, вземащи решения, и има по-лек режим на проверки и баланс. Кремъл несъмнено беше дълбоко разрадразнен от санкциите върху спортистите му, наложени върху тях след разкриването на държавната допинг кампания. (Има два вида лъжци: едни, които приемат да бъдат разглеждани като заплаха при упражняването на професия, и други, който е полубеден в лъжата и се възмуща че са го хванали. Кремъл определено е от вторите.)

Настоящото ръководство на Кремъл е погълнато от чувство за геополитическа несправедливост и желание Русия да бъде призната за „велика сила“. Те смятат, че са били несправедлива цел на бойкоти, санкции и забрани – включително спортни – и мисля, че също така вярват, че това подкопава техния глобален статус, тъй като за подобни неща трябва да отмъщават. По този начин, ако бъдат изключени от събитие, те искат събитието да премине зле. Може да изглежда по детски, но никога не бива да отхвърляме степента, до която емоциите движат политиката.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *