АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Малко повече от ден работи Беларуската АЕЦ след откриването си

На 7 ноември беларуският президент Лукашенко, легитимността на чийто избор опозицията в страната и ЕС оспорват, тържество обяви на церемония по откриването на първата АЕЦ, че страната вече е в клуба на ядрените държави. Дори започна да развива тези за обогатения уран, който притежава и чийто запаси ще нарастват, паралелно с работата на ядрената централа. Вметна и разсъждения за стратегическата загуба нанесена на Беларус с изтеглянето на стратегическите ядрени оръжия след разпада на Съветския съюз.

След вестта за аварията, Росатом и регулаторът на Беларус побързаха да успокоят местната общественост, която помни дните на Чернобил и тогавашните поколения беларуси бяха сред най-тежко пострадалите. В официалните известия се казва, че повредата не е в ядрената част, а става дума за излезли от строя трансформатори.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Дори да е така, ударът върху репутацията на Росатом е много силен, независимо от обстоятелството, че все пак вероятно става реч за оборудване, която е доставено от трети производител. При всички случаи, изборът на доставчик и гаранцията за качеството на пусковите изпитателни работи, е отговорност на Росатом. Още по-тежки въпроси ще се отправят и към независимостта и качеството на работа на комисиите по приема на отделните агрегати и на цялата станцията, което би трябвало да разпознае слабото място преди официалния и пуск.

За да бъде  информационната щета още по-голяма, след кратки опити да се принизи значението на повредата, властите пуснаха съобщение, че нямат представа колко време ще продължи отстраняването на аварията. Да припомним, че Беларуската АЕЦ се предвиждаше да продава своето електрическо на прибалтийските държави и особено на Литва. Но в страната беше приет закон, с който се забранява покупката на електрическа енергия от новата ядрена централа, в знак на протест срещу пренебрежителното отношение на Минск към възраженията на прибалтийските държави и преждевременното разкриване на Игналинската АЕЦ.

След съобщението за аварията в централата, литовските власти призоваха жителите на страната в приграничните район в радиус от 100 км от централата, да посетят аптеките и вземат безплатни йодни хапчета, специално закупени преди пуска на централата.

Авариите не са изключение в която и да е централа, но почти веднага след пуска, е рядкост.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *