Светът

IES ENERGY BRIEF: Германските надежди за спасяване на Северен поток 2 от САЩ изглеждат малко вероятни

By JONATHAN TIRONE AND BRIAN PARKIN, 2020, worldoil.com

ВИЕНА (Bloomberg) – Кварталът на Ангела Меркел на брега на Балтийско море е мястото на последния голям съветски военен проект.

Веднъж критична опора в енергийната мрежа на Съветския съюз, ниско разположената плажна ивица, близо до полската граница, стана известна като място за ‘бягство‘ на германци, които се стичат до остров Рюген, за да карат колело по пясъчни дюни и да се потопят в студеното му море.

Най-големият инфраструктурен проект на Европейския съюз трябваше да даде на един от най-бедните региони на Германия път към модерната икономика. Но геополитиката се намеси, а Конгресът на САЩ прие закон, който санкционира германски компании, участващи в руския газов проект. Този трансатлантически клин сега заплашва да нанесе удар, с потенциално значителни щети за бизнеса.

Не на последно място, „демокрацията в Европа“ и „имиджът на американските компании в ЕС“ са поставени на предната линия, предупреди миналата седмица German Industrial Group в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. „Тежестта върху трансатлантическото партньорство ще бъде огромна още в началото на мандата на Джо Байдън.“

С широко противопоставяне на мерките срещу газопровода от 1239 километра (770 мили) в САЩ, германците се надяват, че новоизбраният президент ще отмени санкциите. Противопоставянето допринася за редица проблеми, разкъсващи връзките между Германия и САЩ, подтиквайки Европа да очертае собствения си курс.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Последиците от враждата удрят в Сасниц, мястото на пристанище Мукран – наричано от комунистическия режим на Източна Германия „мост на приятелството“ със Съветския съюз. Пристанището на Рюген е ключовото място за завършване на тръбопровода, водено от руския газов гигант Газпром. Проектът предижда наблизо в Lubmin на континента да излезе линията на тръбопровода, за да се влее в европейската газова мрежа.

Политика на газопровода

„Не сме направили нищо лошо“, каза Франк Крахт, кметът на Сасниц, най-големият акционер в Мукран, където работници и кораби са на празен ход от месеци.

Обектът на Балтийското крайбрежие сега е в центъра на задълбочаващ се разрив между съюзниците от Студената война.

Въпросът, дали Северният поток е завършен, насочи вниманието на инвеститорите от индустриалните централни части на Европа към шистовите полета в Тексас. За Германия това предлага критична енергийна сигурност, тъй като страната едновременно премахва ядрената и въглищната енергия. За САЩ съществува риск Русия да получи лост за влияние върху ключов съюзник и да доведе до потенциална загуба на пазар за американски втечнен природен газ.

Меркел остава вярна на спорния проект, дори когато отношенията с Русия се влошават. Германия заяви, че координира отговора на санкциите на САЩ с други страни от ЕС, както и с компаниите, участващи в проекта.

„Хората в Мукран, които са живели под съветския авторитаризъм, са напълно изненадани от заплахите, които сега идват от САЩ“, каза Wolfgang Klietz, автор на книга за пристанището. „Но заплахата от санкции няма да спре проекта. Те се смятат за неуместни.“

След като санкциите на САЩ принудиха западноевропейските работници да се оттеглят, руски кораби плават по водите в и около Мукран в продължение на месеци в очакване на заповеди за инсталиране на последните останали участъци от тръбата. Специализираният кораб „Академик Черски“ ‘убива‘ времето, бродейки в световните океани, включително заобикаляйки Африканския рог. Най-накрая, през май, пристигна.

Влизайки в района на Балтийско море, споделен от Дания, Полша и Швеция, германската база винаги е имала стратегическа стойност. Една от особеностите на Мукран е широколентовите железопътни линии, все още предпочитани от Русия. Най-големите световни кораби  фериботи – масивни кораби, построени за превоз на железопътни вагони – се движеха между Мукран и литовското пристанище Клайпедия.

През последните години на Студената война германският крайбрежен район беше маршрут за оттегляне на съветски войски и военна техника, включително за ядрено оръжие. Настоящият спор има отзвук от онова напрежение в миналото.

Докато Германия и САЩ в миналото имаха политически различия на високо ниво – най-вече заради използването на сила на места като Ирак и Либия – това е първият път, когато несъгласието доведе до директни санкции със заплахи срещу инсталации в съюзническата държава.

Американските създатели на политики в исторически план са се противопоставяли на европейските проекти, които затвърждават икономическите връзки с Русия, като твърдят, че плащанията, насочени към Кремъл, дестабилизират военните съюзи. Доналд Тръмп многократно предлагаше европейски отказ при избора на руски газ, а по-голямо желание за LNG от съюзник.

Докато Вашингтон, страните от бившия съветски блок и дори някои от европейските съюзници на Германия казват, че Северен поток 2  ще даде на Русия твърде много лостове, страната настоява, че тръбопроводът е критичен и протестира срещу заплахите на САЩ за „смачкване със законови и икономически санкции“ на пристанището на Балтийско море.

Дори и с политически спорове, проектът показва, колко дълбоко са интегрирани икономиките на Европа и САЩ. Австрийската Voestalpine AG произвежда стоманата за тръбата с помощта на  поресто желязо /директно редуцирано от руда желязо/ в Тексас – получено в Corpus Christi до Cheniere Energy, най-големият износител на LNG в Америка.

Но американската опозиция вероятно ще остане под управлението на Байдън. „В Америка има двупартиен консенсус“ срещу Северен поток, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия и бивш министър на отбраната при Меркел, по-рано този месец пред германския вестник „Die Zeit“

В миналото Байдън е говорил срещу проекта. На конференцията по сигурността в Мюнхен през 2015 г. той казва, че САЩ трябва да „гарантират, че никоя държава – нито Русия, нито която и да е друга държава – може да използва енергията като оръжие за принуда“.

На фона на безизходицата, активността в Sans Vitesse, в Мукран, плавателен съд, в който се помещаваха работници в сферата на газа и по изграждане на газопроводи, замлъкна, а местните жители усещат, че шансовете си за надграждане на икономиката се топят. 

„Само със заплахата от санкции не може да има съмнение, че мултинационалните компании с подразделения в САЩ  по два пъти обмислят  инвестициите в този регион – заседнали са, тъй като сме в средата на глобален политически конфликт“, каза кметът на Sassnitz Kracht.

https://www.worldoil.com/news/2020/11/25/german-hopes-for-a-us-rescue-of-nord-stream-2-seem-unlikely

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *