Светът

IES ENERGY BRIEF: Страната, добиваща най-много петрол в ЕС, ще прекрати операциите в Северно море до 2050 г.

By MORTEN BUTTLER, December/2020, worldoil.com 

(Bloomberg) – Дания, добиваща най-много петрол в Европейския съюз, ще спре да предлага нови лицензи в Северно море и ще прекрати напълно добива през 2050 г., тъй като прави историческа стъпка към бъдеще без изкопаеми горива.

Правителството на социалдемократите постигна споразумение с мнозинствота в парламента в началото на декември. Сделката означава, че планираният 8-ми кръг на лицензиране няма да се състои, както и всички бъдещи проучвания, каза Дан Йоргенсен, датският министър за климата. Около 150 милиона барела петрол и еквиваленти, които биха били добити до 2050 г., ще останат под повърхността на океана.

„Надяваме се, че това може да вдъхнови другите“, каза Йоргенсен в телефонно интервю. „Ние сме първата държава със значим добив, която е предприела такава стъпка. Идеята е, че другите ще ни погледнат и ще кажат, „ако Дания може да го направи, и ние можем.“

За петролните и газовите компании, които в момента работят в датски води, условията ще останат непроменени до спиране на добива през 2050 г. Решението ще струва на Дания около 13 милиарда крони (2,1 милиарда долара), според прогнози на министерството на енергетиката.

Решението на Дания беше приветствано от природозащитниците. „Ето как изглежда лидерството в областта на климата“, каза Мел Евънс, „Грийнпийс“ във Великобритания и заяви, че се надява, че Великобритания ще „вземе това под внимание“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




„За да се възстановим от тази пандемия и бъдещето на нашата икономика да е устойчиво, ние трябва да трансформираме Северно море в енергийна индустрия само за възобновяеми източници, която създава работни места за работниците и захранва Великобритания с чиста, достъпна енергия“, каза Евънс.

Историята на Дания в Северно море датира от около шест десетилетия. По това време правителството дава на A.P. Moller-Maersk A / S изключителни права за проучване и сондиране, които след това компанията споделя с няколко петролни компании, включително Royal Dutch Shell Plc и Chevron Corp.

През 2017 г. Maersk се съгласи да продаде бизнеса си с нефт и газ на Total SE, а датската компания – най-големият товарен превозвач в света – сега се фокусира върху транспорта.

За Дания решението за прекратяване на проучванията в Северно море се вписва в дневен ред, който превърна защитата на климата в приоритет. Страната има за цел да намали до 2030 г. въглеродните емисии със 70%  в сравнение с нивата от 1990 г.

Йоргенсен посочи желанието на Европа да бъде неутрална към въглерода до 2050 г., „което означава, че трябва да спре да разчита на изкопаеми горива“.

„Моето ясно впечатление е, че това развитие ще се ускори“, каза той.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *