АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: По следите на изчезналия азерски газ

Влизането на Турски поток в експлоатация, принуди премиера Борисов да представи своя, независима от президента Вучич, версия за настъпилата диверсификация на природния газ в България.

Русия получи своята реална диверсификация на маршрутите. Българските потребители очакваха диверсификация на източниците и по-ниски цени, но не получиха нищо от това.

Договорът на „Булгаргаз“ с Азербайджанската Компания за Доставка на Природен Газ (AGSC) изглежда вече е активен, но крайната дестинация на природния газ на азербайджанците остава загадка. Въпросите се трупат и липсата на отговори може да породи сериозна политическа тектоника, особено в контекста на корупционната среда в двете страни. Ако световните информационни агенции съобщават, че азерският газ физически влиза в България, а това се оказва невярно, то залозите са много високи.

Предисторията

На 1 януари българският премиер посети газовата компресорна станция край Петрич. Един от акцентите беше новината, излъчена от главния изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, подканен от Бойко Борисов, че от сутринта на 31 декември азерският газ влиза от Гърция в България.

Оперативните данни от уебсайта на „Булгартрансгаз“ показват, че това твърдение е невярно и подвеждащо. Нито един кубичен метър природен газ не е влязъл в българската Национална преносна система на природен газ до 11 януари. Това е скрийншот от страницата на БТГ.

Table

Description automatically generated

На този етап е трудно да се оценят последиците, но е ясно, че освен да осигурят димна завеса на влизането в действие на Турски поток, властите предприемат вероятни корупционни действия. 

Присъствието на посланика на Азербайджан в България и обявеният от премиера Борисов последващ разговор с азербайджанския президент Алиев не оставят съмнение, че договорът за доставка на газ е влязъл в сила. Отсега е ясно, че след като не влиза в България, азерският природен газ влиза в други държави. Данните на Булгартрансгаз за физическите потоци не могат да бъдат оспорени. Българският ТСО споделя данните си с ENTSOG – Асоциацията на европейските оператори на газопреносни мрежи по задължение.

Азерски газ – най-евтиният в газовия микс на Булгаргаз

В предаване „на живо“ през Фейсбук страницата на премиера от Петрич на 1 януари, главният изпълнителният директор на „Булгаргаз“ не каза нищо по отношение на очакваната промяна във формулата на цената на газа в договора с AGSC, което означава, че той остава непокътнат, 100% индексиран към нефта.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Поради стремителното нарастване на търсенето на газ в Азия и свързаното с това повишаване на цените в световен мащаб, спот цените на природния газ в ЕС скочиха над 23 евро /МВтч.

На испанската газова борса PVB, която е силно чувствителна към колебанията на цените на пазара на втечнен природен газ, на сесията в понеделник, спот цените за кратко се изстреляха над 52 евро /МВтч, преди да се върнат на около 30 евро/МВтч.

Подобни турбуленции на газовите борси в ЕС, направиха 100% индексирания с петрол договор с AGSC изключително атрактивен, повече от договора за доставка с Газекспорт, защото в него тежестта на спот цените е 70 процента. Междувременно българският държавен регулатор – КЕВР, обяви новата цена на газа от 1 януари 2021 г., която следва отблизо цената на Газпром – 13,7 евро /МВтч. Цените в договора с AGSC, по изложените по-горе причини, са по-ниски.

Вносът на втечнен природен газ, който загуби конкурентоспособността си, спря напълно.

Точно когато азерският газ от Южния Газов Коридор започна да генерира истинска диверсификация след десетки милиарди евро похарчени и десетилетие упорита работа, и стана най-конкурентният газ в газовия микс на Булгаргаз и можеше да се превърне в реална конкуренция на газпромовския, той  странно „изчезна“.

Пъзелът предстои да бъде разгадан. Информацията е оскъдна. Но обосновани предположения могат да се направят, особено в светлината на значението на темата и последствията.

Единственият начин да се съвместят началото на газовите потоци на азерския газ, както твърди премиерът Борисов на 1 януари, и неговото невлизане в България е, ако Булгаргаз го препродава в Италия, като логичната дестинация.

Маржовете между нефтоиндексирания азерски природен газ и спот цените – над 7-9 евро / MWh за януарии над 9 евро / MWh за март, ако приемем прогнозите на Булгаргаз, създават „естествена“ корупционна гравитация за политици и олигарси. Вместо българският държавен търговец на газ да използва този най-евтин газ в региона, за да намали вътрешните потребителски цени и да повиши конкурентоспособността на местните стоки и услуги, ползите от това щастливо стечение на обстоятелствата ще паркират в нечии частни джобове.

Ахилесовата пета на балканския газов хъб бе именно липсата на ликвидност и конкурентни цени. Съдбата се усмихна на „Булгаргаз“ с най-евтиния природен газ в Югоизточна Европа. Турската компания Боташ и гръцката ДЕПА, който също внасят азерски газ, предоговориха ценовата формула, като вкараха спот цени като допълнителен репер, и така я направиха по-висока от тази, по която купува Булгаргаз. Ако приемем, че месечните количества са 1/12 от годишния обем от 1 милиарда кубически метра, т.е. са до 90 милиона кубически метра, Булгаргаз би ги продал незабавно и изгодна на българската газова борса, като пътьом издигне престижа и.

Въпросите са повече от оправдани – Къде отива азерският газ по договорите на „Булгаргаз“?

Как се избират купувачите? За директна ли препродажба ли става дума или има посредник?

Ако има скрита сделка с „липсващия“ азербайджански газ, която вреди на българските потребители и бюджета, знаят ли за нея министърът на енергетиката и министър-председателят?

Ако историята е учител, приглушената реакция на главния прокурор означава, че политическите олигарси Пеевски и Доган също са „в курса“.

Въпроси, въпроси.

Илиян Василев

Oще подобни статии: https://altanalyses.org/2021/01/10/алтернативи-анализи-да-не-си-играем-н/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Алтернативи & Анализи: По следите на изчезналия азерски газ

  • Данаил

    Сигурно не сте чували за backhaul пренос на природен газ. Човек трябва да е малко запознат като прави такива изявления. Изватката от страницата на Булгартрансгаз не доказва че няма пренос на азерски газ от Гърция към България. Това че физически няма пренос в една посока не значи че не се разпределят количества природен газ в тази посока.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *