АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Комплексът за вина на Германия я дисквалифицира като лидер на външната политика на ЕС спрямо Русия

Последните събития около Навални и Северен поток-2 доказват несъмнено, че въпреки цялата си икономическа тежест, Германия остава в плен на своя комплекс за вина от Втората световна война, което я дисквалифицира като лидер на политиката на ЕС спрямо Русия. Германската външна политика спрямо Русия има дълбоки исторически основи, които неизменно възпроизвеждат матрица на изключителност и вина в отношенията с Русия. Мотивите не са се променили с течение на времето – Русия като хинтерланд с гарантиран достъп до нейните суровини и желанието на Берлин да посредничи на царе, генерални секретари и президенти, като „врата“ към Запада, с всички произтичащи от това материални облаги за германския бизнес и политици.

Проектът „Северен поток-2“ е символ на тази политика. Германия е посредникът на Русия, помага на Газпром да доминира на европейския пазар на газ, като го предпазва от конкуренцията за ВПГ (нито един терминал за внос), акумулирайки за себе си ползите от това посредничество. Повечето от 55-те милиарда кубически метра от втората линия на тръбопровода Северен поток -2, а именно 29 милиарда кубически метра – са предназначени за реекспорт от Германия за Западна, Централна и Източна Европа.

Последните изявления на германския президент Щайнмайер и канцлера Меркел показват, че няма червена линия на конформизма, която Берлин не е готов да премине, въпреки че е наясно с тежките последици за репутацията на страната в ЕС и НАТО.

Геостратегическото уравнение е кристално ясно – колкото по-екстремна е конфронтацията между Русия и НАТО, толкова по-висока е цената на „специалната” връзка между Берлин и Москва. За много наблюдатели тоталната и изглеждаща безусловна подкрепа на „Северен поток-2“ издават степен на патологична зависимост, която подкопава доверието на съюзниците в германските лидери.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Въпреки цялата си самоувереност и арогантност, Владимир Путин отчита трезво шансовете си срещу Рейгънов тип политика на сдържане срещу Русия. Кремъл няма нито ресурсите, нито съюзниците за да се противопостави.

Външният министър Лавров унизи един от най-прокремълските еврокомисари, Борел, който беше изпратен от Меркел в Москва за преговори за деескалация на конфликта около Навални.

Параноята на Путин след завръщането и ареста на Навални принуди други европейски лидери да излязат наяве, което ги компрометира и прави относително безполезни като „актив“ на Кремъл.

Изявлението на президента Щайнмайер за „Северен поток 2“, че е изкупление за нацистки зверства не само унищожава „бизнес“ опаковката на проекта, но недвусмислено разкрива дълбочината на комплекса за вина на германския елит, от който Кремъл се възползва.

Няма историческа логика, тъй като жертвите на нацизма в Източна Европа, особено в Украйна, надвишават тези в днешна Русия. Политическите фактори обаче обясняват настоящата политика на Германия, като казват, че нейна определящата характеристика е егоистичния и интерес.

Германия на Шрьодер помогна на Путин да затвори Ходорковски. Германия на Ханс-Дитрих Геншер договори освобождаването му с Путин в замяна на изгнанието му.

Германия на Меркел приюти основният му опозиционер Навални, отровен по заповед на Путин, за да запази някакъв остатъчен морален кредит и за да води европейската политика в неконфронтационно русло, като остави поле за довършване на „Северен поток-2“.

Германия на Меркел ще продължава да се опитва да преговаря с Путин, за да успокои ситуацията около Навални и да смекчи крайностите на репресията на неговия режим, за да остави шанс за германската източна политика с Русия. В тази връзка си струва да проследим „частното“ посещение на Юлия Навална в Германия.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *