АкцентСветът

Vedomosti.ru: Емигрантите все още могат да служат на родината си

Андрей Новиков-Ланской, ръководител на катедра по политическа и бизнес журналистика

На последното заседание руският съвет за сигурност демонстративно се въздържа от обсъждане на засилената протестна активност на градското население на страната. Висшите чиновници предпочитаха да говорят за това колко важна е работата със сънародници в чужбина. Президентът веднага даде да се разбере, че „това е дебел слой работа“ и че „всички сме наясно колко е важно“.

„Ах! Само сънародникът може да разбере очарованието на тези редове! “ – пише Йосиф Бродски в един от стиховете си в годината на изгнанието си от СССР. И, разбира се, не подозирах, че думата „сънародник“ половин век по-късно всъщност ще стане синоним на понятието „емигрант“. Представители и потомци на всички вълни на руската емиграция – първата аристократична, втората военна, третата дисидентска и четвъртата постсъветска, ще бъдат наричани сънародници.

Или вече петата? В крайна сметка не е ясно как да се дефинира и брои. Руската диаспора от последните 30 години е изключително размита. Какво обединява избягали бандити и търсещи реализации учени, предприемачи, спортисти и художници? Евакуирани семейства на корумпирани служители и честни дауншифтъри?

Отделна история – милиони руски хора, „забравени“ в съседните страни след разпадането на СССР. Това са емигранти по неволя: те не напуснаха страната – страната ги напусна. Когато президентът говори за най-голямата разделена нация в света и призовава Съвета за сигурност да работи по-ефективно със сънародници, той има предвид преди всичко тези хора.

По принцип извън страната живеят около 30 милиона души, които считат Русия за своя историческа родина. Някои от тях живеят с негодувание и гняв към бившата си родина. Повечето обаче се чувстват по различен начин. И все пак от разстояние родината често е обичана и колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-силна е любовта и носталгията. Но техният скрит патриотизъм все още не е ясно как може да влезне в употреба.

В Русия има много държавни и обществени структури, които отговарят за работата със сънародници. Това са много хиляди служители по света, обикновено пенсионирани дипломати. Тяхната работа се свежда до две области. Първо, подкрепата на руснаците в страните от ОНД е много важна. На второ място, разнообразни културни и образователни проекти: концерти, изложби, лекции, конференции. Издават се книги, снимат се документални филми. Всичко това очевидно е мемориално по природа. Работата със сънародници традиционно се възприема като необходима тежест, а не като сериозен политически и икономически ресурс. И съответно се финансира на остатъчен принцип.

Руската диаспора традиционно не е много консолидирана. Нашите емигранти, разбира се, комуникират помежду си, но не са склонни да „бутат“ своите – както е прието, да речем, в кавказките диаспори. Те не образуват затворени етнически общности като арабите или китайците. Освен това има престъпни общности (въпреки популярността на мита за руската мафия). Те са склонни спокойно и постепенно да се сливат в нова среда. От една страна, това разединение пречи на координацията на действията с тях. От друга страна, има един вид скрита мрежа със спящи агенти, всеки от които може да се събуди в точното време.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Някои сънародници принадлежат към висшия елит на страните, в които живеят. На първо място, това се отнася за потомците на първата емигрантска вълна – много от тях са интегрирани в правителствените и бизнес кръговете на своите държави, навлизайки в западните елити чрез аристократични бракове и членство в затворени клубове. Близостта до старите семейства и неформалните властови структури им дава възможности за влияние, които дипломатите и шпионите нямат. Но е известно, че ключовите решения в западната политика, както и в транснационалния бизнес, се изработват зад кулисите. Публичната отвореност е добра и силна на нивото на гражданите, но реалната власт винаги е скрита.

Тези крипто-сънародници често имат чужди имена и фамилии, може да не говорят руски и да не посещават православни църкви. За елитите на своите държави те са абсолютно свои, говорят един и същ език с тях. Но в същото време си спомнят руската си идентичност и се отнасят с любов към семейната история. Такива хора могат да бъдат наречени тайни водачи на руските интереси, потенциални оператори на мека сила.

Но досега никой не ги е мобилизирал.

https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2021/02/12/857648-emigranti-esche

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *